Aronię można mrozić, zachowuje smak i właściwości.
Aronię można mrozić, zachowuje smak i właściwości.

Nalewka z aronii - sprawdzone przepisy na lecznicze nalewki

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 20

Aronia należy do żywności z gatunku superfood. Jej owoce są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Aroniówka, czyli nalewka z aronii, pomoże nam przetrwać w zdrowiu zimę.

Zdrowotne właściwości aronii

Aronia rośnie jako krzew na plantacjach lub działkach. Ma ciemne, drobne owoce, przypominające porzeczki. W smaku są cierpkie, niespecjalnie nadają się do jedzenia na surowo, ale po przetworzeniu mają mnóstwo zastosowań. Z owoców aronii można robić soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady. Sok z aronii może być używany do barwienia innych soków, w przemyśle spożywczym zastępuje sztuczne barwniki. Bardzo cennym surowcem jest susz z owoców. Po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze. 

Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w niewielkich ilościach w innych owocach i warzywach. Owoce aronii  zawierają bowiem dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (A, E, C, P, K, B2, B3, B6 i B9) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan, molibden. Dodatkowo znajdują się w niej flawonoidy, pektyna, garbniki, tiamina, niacyna, leukocyjany i antocyjany, które mają działanie przeciwutleniające. 

Spożywanie aronii obniża ciśnienie krwi, hamuje odkładanie się cholesterolu i wzmacnia odporność. Aronia jest bowiem uważana za jeden z najlepszych specyfików o działaniu przeciwnowotworowym, a także za najlepszy naturalny środek bakteriobójczy i przeciwgrzybiczny. Ponadto wspiera leczenie przeziębień i grypy. Spożywanie aronii również korzystnie wpływa na wzrok. Oprócz soku z aronii, który powstaje poprzez zasypywanie owoców cukrem, działanie prozdrowotne mają także nalewki z aronii. 

owoce aronii
Dojrzałe owoce aronii. 

Przepis na nalewkę z aronii z wódką

Składniki :

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5  kg cukru
  • 1 litr wódki 40%

Wykonanie:

  • owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
  • wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i zalewamy wódką do wysokości ok. 2-3 cm nad owocami
  • zasypujemy cukrem, nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2-3 miesiące w ciemne miejsce
  • co kilka dni wstrząsamy słoikiem, by cukier dobrze się rozpuścił
  • przecedzamy, zlewamy do butelki i możemy spożywać. 

Poznaj też: Przepis na nalewkę z pigwy

Przepis na nalewkę z aronii z goździkami i rumem 

Składniki:

  • 1,5 kg owoców aronii
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l rumu
  • 0,5 l wódki
  • kilka sztuk goździków

Wykonanie:

  • owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
  • wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i miażdżymy je pałką
  • dodajemy cukier i goździki, nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2-3 dni w ciemne miejsce
  • dolewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w ciemne miejsce o temperaturze 18-25°C
  • gotową nalewkę przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek

nalewanie przez lejek
Do przelewania dobrze używać małego lejka. 

Przepis na nalewkę z aronii z liśćmi wiśni

Składniki:

  • 0,5 kg owoców aronii
  • 0,5 l czystej wódki
  • 0,5 l wody 
  • 0,5 kg cukru pudru
  • 1 cytryna – 1 szt.;
  • ok. 100-200 sztuk liści wiśni 4

Wykonanie:

  • owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
  • owoce aronii i liście wiśni wkładamy do  garnka z wodą, gotujemy 15 minut
  • wywar studzimy, przecedzamy, po czym gotujemy ponownie
  • dodajemy cukier i sok z cytryny oraz wódkę
  • rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc
  • po tym okresie możemy pić

Przepis na nalewkę z aronii z miodem

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 1,5 litra wody
  • pół cytryny
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 litr spirytusu.

Wykonanie:

  • owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
  • wsypujemy owoce do garnka i gotujemy ok. 40 min.
  • wywar studzimy, przecedzamy, aby pozbyć się owoców
  • dodajemy cukier, miód i sok z połówki cytryny, mieszamy
  • kiedy nalewka będzie zupełnie zimna, dolewamy spirytus, mieszamy
  • przelewamy do butelek i odstawiamy na ok. 4 miesiące w chłodne miejsce
  • po tym okresie leżakowania dopiero można ją pić.

nalewka z aronii
Aroniówka ma ciemny, głęboki kolor.

Przepis na nalewkę z aronii z wanilią

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców aronii,
  • 0,5 litra spirytusu 90%,
  • 0,5 litra wódki
  • 1/2 laski wanilii,
  • 0,5 kg cukru
  • kawałek kory cynamonu lub szczypta cynamonu
  • otarta skórka z 1 cytryny i pomarańczy

Wykonanie:

  • owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
  • wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i miażdżymy je pałką
  • dodajemy wanilię i skórkę 
  • dolewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 miesiąc w ciemne miejsce o temperaturze 18-25°C.
  • zlewamy nalewkę do innego naczynia,
  • osobno zasypujemy owoce cukrem i mieszamy
  • odstawiamy owoce w ciepłe miejsce i co kilka dni potrząsamy naczyniem aż cukier całkowicie się rozpuści
  • syrop z owoców przecedzamy przez gazę i dodsjemy do nalewki
  • gotową nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 4 miesiące w ciemne chłodne miejsce
  • po tym czasie nadaje się do picia.

Przepis na nalewkę z aronii "100 liści"

Składniki:

  • liście wiśni –ok.  30 szt.;
  • liście czarnej porzeczki – 30 szt.
  • liście maliny – ok. 30 szt.
  • 1 szklanka owoców aronii
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna

Wykonanie:

  • owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
  • owoce aronii i liście wkładamy do garnka z wodą, gotujemy 15 minut
  • wywar studzimy, przecedzamy, po czym gotujemy ponownie
  • dodajemy cukier i sok z cytryny oraz wódkę
  • rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc
  • po tym okresie nadaje się do spożycia.

Aby owoce aronii nieco straciły goryczy, można pozostawić je na krzewach aż do pierwszych przymrozków – zimno sprawi, że będą smaczniejsze. Można też je mrozić w zamrażarce. Na nalewkę najbardziej nadają się jednak owoce świeże. Jeśli chcemy, by nalewki były mocniejsze, zamiast wódki dajemy spirytus rektyfikowany 95%.

Uwaga: te same jagody można wykorzystać powtórnie, wystarczy zalać je taką samą ilością alkoholu. Ta druga nalewka będzie równie smaczna, ale nieco łagodniejsza

Sprawdź też, jakie właściwości ma nalewka z dzikiej róży

ja

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj20 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (20)

Inne tematy w dziale Rozmaitości