Pigwa nazywana jest polską cytryną ze względu na dużą zawartość witaminy C i składników mineralnych. Była też słynnym „Złotym jabłkiem”, którym Parys nagrodził Afrodytę. Choć same owoce w surowej postaci są niesmaczne, to można z nich zrobić pyszną nalewkę, tzw. pigwówkę.
Owoce pigwy wyglądają jak niewielkie jabłka lub gruszki, mają jasnożółtą, skórkę i wyraźny, charakterystyczny aromat. Są bardzo twarde i trudno je rozgryźć, natomiast po rozgotowaniu mają przyjemny słodko-cierpki smak. Świetnie nadają się na przetwory, typu dżemy, konfitury, galaretki, ponieważ zawierają dużo pektyn, oraz na nalewki. 
Największą zaletą nalewki z pigwy są jej właściwości lecznicze.  Pigwa takie składniki odżywcze jak wapń, potas czy żelazo. Ponadto jest bardzo bogatym źródłem takich jak: C, PP, B1, B2 czy prowitamina A. Owoce pigwy posiadają także duże ilości pektyn. Dzięki temu wspierają ogólną kondycję organizmu i zwiększają odporność. Mają także działanie bakteriobójcze, a więc jest to środek idealnie przeciwdziałający zimowemu przeziębieniu i osłabieniu.
Owoce pigwy kształtem przypominają gruszki.
 
Przepis na nalewkę z pigwy ze spirytusem
Składniki :
- 1 kg owoców pigwy 
 
- 1 kg cukru
 
- 1 litr spirytusu
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki
 
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja, zasypujemy cukrem 
 
- nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce
 
- odcedzamy i zlewamy sok, mieszamy ze spirytusem
 
- po upływie 3 tygodni przecedzamy jeszcze raz i możemy pić nalewkę
 
  
Zobacz też: Nalewka z orzecha włoskiego
Przepis na nalewkę z pigwy z wódką
Składniki :
- 1 kg owoców pigwy 
 
- 0,5  kg cukru 
 
- 1 litr wódki 40%
 
Wykonanie: 
- owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki
 
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja, zasypujemy cukrem 
 
- nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce
 
- gdy owoce lekko puszczą sok, uzupełniamy słoik wódką
 
- zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy go w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie
 
- co kilka dni wstrząsamy słoikiem, by cukier dobrze się rozpuścił
 
- po miesiącu przecedzamy i odstawiamy nalewkę na kolejne 4 miesiące
 
- spożywamy dopiero po tym okresie, jest dobra na problemy żołądkowe
 
Pigwa po przekrojeniu szybko ciemnieje, ale nie należy się tym przejmować.
 
Przepis na nalewkę z pigwy z rumem 
Składniki: 
-  1 kg bardzo dojrzałych owoców
 
- 3 łyżki miodu (najlepiej lipowego)
 
- 100 ml rumu
 
- 0,5 l wódki 
 
- sok i skórka z pomarańczy
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki 
 
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja
 
- nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce
 
- dodajemy miód, rum i wódkę, doprawiamy sokiem z pomarańczy i otartą skórką
 
- odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce
 
- przecedzamy i odstawiamy nalewkę na co najmniej 4 miesiące
 
- spożywamy dopiero po tym okresie, nalewka może być trochę mętna.
 
  
Zobacz też: Nalewka z dzikiej róży
Przepis na nalewkę z pigwy z miodem
Składniki:
- 2 kg bardzo dojrzałych owoców 
 
- 1 litr miodu
 
- 1 litr spirytusu
 
Wykonanie:
- owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy na drobne cząstki
 
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i od razu zalewamy spirytusem
 
- nakrywamy słój czystą ściereczką i macerujemy owoce w zalewie przez ok. 2 miesiące 
 
- odcedzamy owoce, dodajemy do zalewy miód; najlepiej nadaje się miód lipowy
 
- odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce
 
- przecedzamy nalewkę, ponieważ może być bardzo mętna i możemy ją próbować
 
Owoce pigwowca są drobniejsze od owoców pigwy i nie da się ich zjeść na surowo.
 
Nalewka z owoców pigwowca
Nalewki można robić także z owoców pigwowca, które są mniejsze od pigwy (są wielkości śliwki), mają bardziej cierpki i kwaśny smak, ale są też bardziej aromatyczne od pigwy. Zbiór jednych i drugich owoców najlepiej zaplanować dopiero po przeminięciu pierwszych przymrozków. Dopiero wtedy owoce stracą swój gorzkawy posmak i będą idealnie nadawać się do spożycia.
Uwaga: Owoców pigwowca macerowanych w spirytusie nie wyrzucamy. Warto je przełożyć do słoiczków i zasypać cukrem. Będzie z tego doskonały naturalny środek na przeziębienie. Ale nie korzystajmy z niego przed jazdą samochodem.
Zobacz też: Nalewka z aronii
ja
									
		
		
			
			
	
	Inne tematy w dziale Rozmaitości