Aronia należy do żywności z gatunku superfood. Jej owoce są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Aroniówka, czyli nalewka z aronii, pomoże nam przetrwać w zdrowiu zimę.
Zdrowotne właściwości aronii
Aronia rośnie jako krzew na plantacjach lub działkach. Ma ciemne, drobne owoce, przypominające porzeczki. W smaku są cierpkie, niespecjalnie nadają się do jedzenia na surowo, ale po przetworzeniu mają mnóstwo zastosowań. Z owoców aronii można robić soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady. Sok z aronii może być używany do barwienia innych soków, w przemyśle spożywczym zastępuje sztuczne barwniki. Bardzo cennym surowcem jest susz z owoców. Po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze.
Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w niewielkich ilościach w innych owocach i warzywach. Owoce aronii zawierają bowiem dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (A, E, C, P, K, B2, B3, B6 i B9) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan, molibden. Dodatkowo znajdują się w niej flawonoidy, pektyna, garbniki, tiamina, niacyna, leukocyjany i antocyjany, które mają działanie przeciwutleniające.
Spożywanie aronii obniża ciśnienie krwi, hamuje odkładanie się cholesterolu i wzmacnia odporność. Aronia jest bowiem uważana za jeden z najlepszych specyfików o działaniu przeciwnowotworowym, a także za najlepszy naturalny środek bakteriobójczy i przeciwgrzybiczny. Ponadto wspiera leczenie przeziębień i grypy. Spożywanie aronii również korzystnie wpływa na wzrok. Oprócz soku z aronii, który powstaje poprzez zasypywanie owoców cukrem, działanie prozdrowotne mają także nalewki z aronii.
Przepis na nalewkę z aronii z wódką
Składniki :
- 1 kg owoców aronii
- 0,5 kg cukru
- 1 litr wódki 40%
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i zalewamy wódką do wysokości ok. 2-3 cm nad owocami
- zasypujemy cukrem, nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2-3 miesiące w ciemne miejsce
- co kilka dni wstrząsamy słoikiem, by cukier dobrze się rozpuścił
- przecedzamy, zlewamy do butelki i możemy spożywać.
Poznaj też: Przepis na nalewkę z pigwy
Przepis na nalewkę z aronii z goździkami i rumem
Składniki:
- 1,5 kg owoców aronii
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l rumu
- 0,5 l wódki
- kilka sztuk goździków
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i miażdżymy je pałką
- dodajemy cukier i goździki, nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2-3 dni w ciemne miejsce
- dolewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w ciemne miejsce o temperaturze 18-25°C
- gotową nalewkę przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek
Przepis na nalewkę z aronii z liśćmi wiśni
Składniki:
- 0,5 kg owoców aronii
- 0,5 l czystej wódki
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru pudru
- 1 cytryna – 1 szt.;
- ok. 100-200 sztuk liści wiśni 4
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
- owoce aronii i liście wiśni wkładamy do garnka z wodą, gotujemy 15 minut
- wywar studzimy, przecedzamy, po czym gotujemy ponownie
- dodajemy cukier i sok z cytryny oraz wódkę
- rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc
- po tym okresie możemy pić
Przepis na nalewkę z aronii z miodem
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 1,5 litra wody
- pół cytryny
- 0,5 kg cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 litr spirytusu.
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
- wsypujemy owoce do garnka i gotujemy ok. 40 min.
- wywar studzimy, przecedzamy, aby pozbyć się owoców
- dodajemy cukier, miód i sok z połówki cytryny, mieszamy
- kiedy nalewka będzie zupełnie zimna, dolewamy spirytus, mieszamy
- przelewamy do butelek i odstawiamy na ok. 4 miesiące w chłodne miejsce
- po tym okresie leżakowania dopiero można ją pić.
Przepis na nalewkę z aronii z wanilią
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców aronii,
- 0,5 litra spirytusu 90%,
- 0,5 litra wódki
- 1/2 laski wanilii,
- 0,5 kg cukru
- kawałek kory cynamonu lub szczypta cynamonu
- otarta skórka z 1 cytryny i pomarańczy
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i miażdżymy je pałką
- dodajemy wanilię i skórkę
- dolewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 miesiąc w ciemne miejsce o temperaturze 18-25°C.
- zlewamy nalewkę do innego naczynia,
- osobno zasypujemy owoce cukrem i mieszamy
- odstawiamy owoce w ciepłe miejsce i co kilka dni potrząsamy naczyniem aż cukier całkowicie się rozpuści
- syrop z owoców przecedzamy przez gazę i dodsjemy do nalewki
- gotową nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 4 miesiące w ciemne chłodne miejsce
- po tym czasie nadaje się do picia.
Przepis na nalewkę z aronii "100 liści"
Składniki:
- liście wiśni –ok. 30 szt.;
- liście czarnej porzeczki – 30 szt.
- liście maliny – ok. 30 szt.
- 1 szklanka owoców aronii
- 0,5 l wódki
- 0,5 l wody
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
Wykonanie:
- owoce myjemy, przebieramy, usuwamy szypułki, osuszamy
- owoce aronii i liście wkładamy do garnka z wodą, gotujemy 15 minut
- wywar studzimy, przecedzamy, po czym gotujemy ponownie
- dodajemy cukier i sok z cytryny oraz wódkę
- rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc
- po tym okresie nadaje się do spożycia.
Aby owoce aronii nieco straciły goryczy, można pozostawić je na krzewach aż do pierwszych przymrozków – zimno sprawi, że będą smaczniejsze. Można też je mrozić w zamrażarce. Na nalewkę najbardziej nadają się jednak owoce świeże. Jeśli chcemy, by nalewki były mocniejsze, zamiast wódki dajemy spirytus rektyfikowany 95%.
Uwaga: te same jagody można wykorzystać powtórnie, wystarczy zalać je taką samą ilością alkoholu. Ta druga nalewka będzie równie smaczna, ale nieco łagodniejsza
Sprawdź też, jakie właściwości ma nalewka z dzikiej róży
ja
Inne tematy w dziale Rozmaitości