Orzechy włoskie oprócz smacznych owoców mają szereg leczniczych właściwości. Medycyna udowodniła ich działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, grzybobójcze, bakteriobójcze, poprawiające przemianę materii, obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu i wiele innych. Dlatego w problemach żołądkowych warto mieć przy sobie orzechówkę - nalewkę z orzecha włoskiego.
Zdrowotne właściwości orzecha włoskiego
W celach leczniczych używa się liści oraz owoców. Liście zbiera się w końcu czerwca, gdy są młode, ale już całkowicie wykształcone. Po wysuszeniu przechowuje się je w ciemności. Owoce powinny być z kolei nie w pełni dojrzałe, bez wykształconej twardej łupiny, bowiem to właśnie zielona naowocnia ma właściwości prozdrowotne. Zbiera się je w lipcu.

Liście orzecha zawierają garbniki, terpeny, flawonoidy, gorycze, karotenoidy, olejek eteryczny, sole mineralne, prowitaminę A oraz witaminy B, C, F, K, P. Z kolei w skład łupiny wchodzą witaminy A1, B1 (tiaminy), B2, B3, PP oraz dużo witaminy C. Również liścienie, zwane popularnie orzechami, dostarczają witamin (A, B i E), soli mineralnych, żelaza, kobaltu, białka i oleju.
Liście i zielone łupiny mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne. Podobnie jak popularna pigwówka, tak i orzechówka polecana jest jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Odwar stosuje się w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy trądziku, liszajach, oparzeniach. Zielone orzechy niszczą pasożyty układu pokarmowego. Napar z kory jest środkiem łagodnie przeczyszczającym. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych owoce orzecha włoskiego zalecane są w diecie przeciwmiażdżycowej. Dieta bogata w orzechy włoskie może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Wzmacnia również system nerwowy i odpornościowy.

Nalewka z orzechów włoskich
Nalewka z zielonych orzechów włoskich stosowana jest przede wszystkim w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunki, niestrawność, wzdęcia, stany zapalne, choroba wrzodowa, zatrucia).
- 20 sztuk zielonych niedojrzałych orzechów
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 1,5 szklanki wody
- 1-2 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu, pieprzu w ziarnach, kolendry, goździków, ziela angielskiego i tymianku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru mielonego
Wykonanie:
- orzechy myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki razem z łupiną
- wrzucamy orzechy do słoja i w całości zalewamy wódką i spirytusem oraz dodajemy przyprawy. Odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłym miejscu.
- po tym czasie zlewamy alkohol osobno, a do orzechów wlewamy wodę i wsypujemy cukier
- zostawiamy na 3 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu, co kilka dni potrząsamy słojem
- następnie zlewamy syrop z orzechów i mieszamy z alkoholem (wlewamy spirytus do syropu)
- filtrujemy alkohol przez gazę albo filtry do kawy i zlewamy do butelek
- czekamy co najmniej pół roku, po tym czasie możemy spożywać.
Szybka nalewka z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
- 5 sztuk świeżych, niedojrzałych, zielonych owoców orzecha
- 0,5 l alkoholu 40-procentowego
- szklanka cukru
- 0,5 l wody
Wykonanie:
- orzechy drobno siekamy, zalewamy alkoholem, wkładamy do słoja, szczelnie zamykamy
- macerujemy przez 6 tygodni często wstrząsając, po czym przecedzamy.
- osobno przygotowujemy syrop cukrowy: rozpuszczamy 200 g cukru w 500 ml wody, gotujemy i studzimy
- po ostudzeniu mieszamy z wyciągiem z orzechów i pozostawiamy na 2 kolejne tygodnie.

Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego?
W razie problemów żołądkowych stosujemy nalewkę 1-2 razy dziennie. Dawkowanie: 2 krople nalewki wlewamy na pół łyżeczki cukru lub mieszamy z łyżką ciepłej wody.
Zobacz też: Nalewka z róży
Orzech włoski - ciekawostki
Drewno orzecha, w kolorze czarnobrunatnym o lekkim połysku, wykorzystywane jest w sztuce użytkowej jako materiał do wyrobu dekoracji drogich mebli, tzw. fornirów, a także gustownych ozdób i wykwintnej galanterii drzewnej, np. broni palnej.
Gdy nastał zwyczaj ubierania choinek, oprócz jabłek to właśnie orzechy były ich pierwszymi ozdobami.
ja
Komentarze
Pokaż komentarze (21)