Pigwa nazywana jest polską cytryną ze względu na dużą zawartość witaminy C i składników mineralnych. Była też słynnym „Złotym jabłkiem”, którym Parys nagrodził Afrodytę. Choć same owoce w surowej postaci są niesmaczne, to można z nich zrobić pyszną nalewkę, tzw. pigwówkę.
Owoce pigwy wyglądają jak niewielkie jabłka lub gruszki, mają jasnożółtą, skórkę i wyraźny, charakterystyczny aromat. Są bardzo twarde i trudno je rozgryźć, natomiast po rozgotowaniu mają przyjemny słodko-cierpki smak. Świetnie nadają się na przetwory, typu dżemy, konfitury, galaretki, ponieważ zawierają dużo pektyn, oraz na nalewki.
Największą zaletą nalewki z pigwy są jej właściwości lecznicze. Pigwa takie składniki odżywcze jak wapń, potas czy żelazo. Ponadto jest bardzo bogatym źródłem takich jak: C, PP, B1, B2 czy prowitamina A. Owoce pigwy posiadają także duże ilości pektyn. Dzięki temu wspierają ogólną kondycję organizmu i zwiększają odporność. Mają także działanie bakteriobójcze, a więc jest to środek idealnie przeciwdziałający zimowemu przeziębieniu i osłabieniu.
Przepis na nalewkę z pigwy ze spirytusem
Składniki :
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu
Wykonanie:
- owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja, zasypujemy cukrem
- nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce
- odcedzamy i zlewamy sok, mieszamy ze spirytusem
- po upływie 3 tygodni przecedzamy jeszcze raz i możemy pić nalewkę
Zobacz też: Nalewka z orzecha włoskiego
Przepis na nalewkę z pigwy z wódką
Składniki :
- 1 kg owoców pigwy
- 0,5 kg cukru
- 1 litr wódki 40%
Wykonanie:
- owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja, zasypujemy cukrem
- nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce
- gdy owoce lekko puszczą sok, uzupełniamy słoik wódką
- zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy go w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie
- co kilka dni wstrząsamy słoikiem, by cukier dobrze się rozpuścił
- po miesiącu przecedzamy i odstawiamy nalewkę na kolejne 4 miesiące
- spożywamy dopiero po tym okresie, jest dobra na problemy żołądkowe
Przepis na nalewkę z pigwy z rumem
Składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych owoców
- 3 łyżki miodu (najlepiej lipowego)
- 100 ml rumu
- 0,5 l wódki
- sok i skórka z pomarańczy
Wykonanie:
- owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja
- nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce
- dodajemy miód, rum i wódkę, doprawiamy sokiem z pomarańczy i otartą skórką
- odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce
- przecedzamy i odstawiamy nalewkę na co najmniej 4 miesiące
- spożywamy dopiero po tym okresie, nalewka może być trochę mętna.
Zobacz też: Nalewka z dzikiej róży
Przepis na nalewkę z pigwy z miodem
Składniki:
- 2 kg bardzo dojrzałych owoców
- 1 litr miodu
- 1 litr spirytusu
Wykonanie:
- owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy na drobne cząstki
- wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i od razu zalewamy spirytusem
- nakrywamy słój czystą ściereczką i macerujemy owoce w zalewie przez ok. 2 miesiące
- odcedzamy owoce, dodajemy do zalewy miód; najlepiej nadaje się miód lipowy
- odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce
- przecedzamy nalewkę, ponieważ może być bardzo mętna i możemy ją próbować
Nalewka z owoców pigwowca
Nalewki można robić także z owoców pigwowca, które są mniejsze od pigwy (są wielkości śliwki), mają bardziej cierpki i kwaśny smak, ale są też bardziej aromatyczne od pigwy. Zbiór jednych i drugich owoców najlepiej zaplanować dopiero po przeminięciu pierwszych przymrozków. Dopiero wtedy owoce stracą swój gorzkawy posmak i będą idealnie nadawać się do spożycia.
Uwaga: Owoców pigwowca macerowanych w spirytusie nie wyrzucamy. Warto je przełożyć do słoiczków i zasypać cukrem. Będzie z tego doskonały naturalny środek na przeziębienie. Ale nie korzystajmy z niego przed jazdą samochodem.
Zobacz też: Nalewka z aronii
ja
Inne tematy w dziale Rozmaitości