Warto jeść polskie truskawki przez cały rok.
Warto jeść polskie truskawki przez cały rok.

Truskawka - bomba witaminowa. Tyle zdrowia w małym owocu

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 32

Sezon na truskawki w pełni. Truskawka jest lubiana ze względu na kolor i smak. Można ją jeść w każdej postaci. Jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo witamin.

Truskawka to poziomka

Truskawka powstała ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych - jednego pochodzącego ze stanu Wirginia, a drugiego z Chile. Odkryto ją 300 lat temu. Dlatego też truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa.

Początkowo była przysmakiem królewskich dworów we Francji i w Anglii, z czasem trafiła do innych krajów oraz pod strzechy. Obecnie w Polsce popularnością ustępuje tylko jabłkom i doceniają ją również frutarianie. Pierwsze owoce z naturalnych upraw można spotkać na początku maja i czerwca, a w połowie czerwca następuje ich wysyp. 

image
Istnieje blisko 2000 różnych odmian truskawek.

Witaminy w truskawce

Truskawki mają mnóstwo składników odżywczych i są często stosowane w różnych dietach takich jak dieta redukcyjna lub owocowa. Są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy – 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy, a dojrzałe owoce zawierają nawet 20 proc. więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść już w pełni dojrzałe.

W truskawkach znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminę A. Truskawki stanowią cenne źródło żelaza. Zawierają też wapń, potas i fosfor, a także magnez i mangan poprawiający pamięć.

W truskawkach znajdziemy również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (mają działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywną czerwoną barwę).

W 90 proc. truskawki składają się z wody, oprócz niej owoce te zawierają sporo błonnika (2,2 g na 100 g owoców), węglowodanów i białka. Truskawki to owoce niskokaloryczne – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal oraz niski indeks glikemiczny.

image
Truskawki mają często kształt serca.

Właściwości lecznicze truskawek

Jest mnóstwo powodów, dla których warto jeść truskawki:

  • sprzyjają leczeniu stanów zapalnych - zawierają bakteriobójcze fitocydy, podobnie jak cebula czy czosnek;
  • wpływają korzystnie na układ krążenia, obniżają ciśnienie;
  • obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i triglicerydów. Dzięki obecności antocyjanów (barwnik roślinny, który nadaje truskawce intensywny czerwony kolor) zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych;
  • ułatwiają pracę jelit i przyspieszają przemianę materii - zawierają pektyny i bromelinę - enzym, który przyspiesza spalanie tłuszczu;
  • oczyszczają organizm z toksyn;
  •  wspomagają walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi,
  • działają moczopędnie, obniżaj kwasowość moczu. Zaleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze;
  • wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni,
  • działają korzystnie na mózg, koją nerwy;
  • chronią przed anemią;
  • wpływają korzystnie na cerę i włosy.

Truskawki jednak czasem alergizują. Nie powinny ich jeść osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, gdyż owoce te charakteryzują się bardzo wysoką zawartością tej substancji. Po zjedzeniu truskawki przez osobę uczuloną mogą wystąpić zmiany skórne (pokrzywka), alergiczny nieżyt nosa, ataki duszności lub biegunka.

image
Truskawki mają więcej witaminy C niż cytrusy.

Z czym jeść truskawki

Truskawki najlepsze są świeże, jedzone na surowo. Ale można z nimi tworzyć każde danie. Na śniadanie na przykład owsianka z truskawkami. Obiad to zupa truskawkowa, na drugie na przykład makaron z truskawkami. Podwieczorek to truskawkowy koktajl lub deser. Kolacja to sałatka z wykorzystaniem truskawek. Są świetnym dodatkiem do ciast, tortów, bo oprócz walorów smakowych także stanowią element dekoracyjny. To także idealny owoc na  przetwory (soki, kompoty, dżemy, konfitury, marmolady).

image
Zdrowe śniadanie z dodatkiem truskawek.

Jak przechowywać truskawki

Nie myjemy truskawek przed włożeniem ich do lodówki, bo mogą szybko się zepsuć. Nie trzymamy ich również w folii ani zamkniętym szczelnie pudełku, bo spleśnieją. Lepiej trzymają się te z szypułkami. Dobrze też przebrać owoce - te zbyt miękkie zjeść, albo przeznaczyć na kompot, a schłodzić te twardsze. Nie powinniśmy trzymać truskawek w lodówce dłużej niż 3 dni, ponieważ zaczną tracić swoją jędrność i smak. Ale możemy je mrozić, nie tracą w chłodzie swoich właściwości.

Ceny truskawek 2019

Obecnie, w zależności od regionu, za kilogram truskawek trzeba zapłacić od 6 do nawet kilkunastu zł. Sezon na truskawki powoli się kończy, taniej już nie będzie.

image
Ceny truskawek będą spadać.

ja

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj32 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (32)

Inne tematy w dziale Rozmaitości