Dieta FODMAP pomaga eliminować dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Dieta FODMAP pomaga eliminować dolegliwości ze strony układu pokarmowego

Na czym polega dieta FODMAP?

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Zobacz na czym polega FODMAP - dieta, która pomaga eliminować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha, gazy czy przewlekłe biegunki.

FODMAP to dieta zalecana szczególnie przy zespole jelita drażliwego. Skrót ten został pierwszy raz użyty przez naukowców australijskiego Monash University. Odkryli oni, że pewne rodzaje węglowodanów są odpowiedzialne za pojawianie się objawów zespołu jelita drażliwego.

ból, brzuch
FODMAP to dieta, która pomaga eliminować dolegliwości związane z układem pokarmowym.

Dieta FODMAP - co oznacza nazwa

Angielskie słowo FODMAP kryje w sobie główną ideę i założenia diety.

  • F - ermentable (fermentujące)

Fermentacja to proces polegający na rozkładaniu przez bakterie jelitowe niestrawionych węglowodanów. Skutkuje powstaniem w jelicie grubym gazów.

  • O - ligosaccharides (oligosacharydy)

Węglowodany o krótkich łańcuchach. Do tej grupy należą między innymi: fruktany – znajdują się w pszenicy, życie, cebuli i czosnku i  galaktany – znajdują się przede wszystkim w roślinach strączkowyc

  • D - isaccharides (disacharydy)

Dwucukry (cukry proste) z żywności. W diecie FODMAP wyklucza się przede wszystkim laktozę z mleka i produktów mlecznych.

  • M - onosaccharides (monosacharydy)

Mono, czyli pojedyncze cząsteczki cukrów prostych. W diecie FODMAP ogranicza się fruktozę (cukier owocowy), która sprzyja fermentacji, wzdęciom, biegunkom.

  • A - nd (i)
  • P - olyols (poliole)

Poliole to alkohole cukrowe, do których zalicza się sorbitol, mannitol i ksylitol. Występują naturalnie w żywności, ale używane są także jako słodziki. Nie są wchłanianie w jelicie cienkim i wzmagają aktywność bakterii w jelicie grubym nasilając objawy zespołu jelita drażliwego.

miód, fruktoza
W diecie FODMAP ogranicza się spożycie fruktozy.

FODMAP - etapy

Dieta FODMAP składa się z 2 faz. Pierwsza to dieta eliminacyjna trwająca 4-6 tygodni. Polega ona na wyeliminowaniu wszystkich  produktów bogatych w składniki fodmap. Zakłada wykluczenie z diety produktów zawierających duże ilości węglowodanów łatwo fermentujących i zastępowanie ich tymi, które zawierają ich znikome ilości.

Druga faza polega na ponownym wprowadzeniu wyeliminowanych pokarmów do diety. Niestety nie wszystkie pokarmy uda się przywrócić do menu. Ten etap polega na bardzo powolnym i przemyślanym wprowadzaniu nowych produktów, a przede wszystkim na obserwowaniu reakcji swojego organizmu na zmiany. Trzeba pamiętać, że każdy człowiek jest inny i organizm może różnie reagować na te same produkty, u jednych będzie powodował dolegliwości, a u drugich nie. Jeśli po wprowadzeniu danego artykułu zauważamy niekorzystne objawy, należy zaprzestać jego spożywania.

Zboże
Stosujący dietę FODMAP powinni unikać produktów zbożowych.

FODMAP - produkty - co jeść, czego unikać

FODMAP polega na bardzo niskim spożyciu produktów zawierających fruktozę, laktozę, fruktany, alkohole polihydroksylowe oraz sztuczne substancje słodzące (mannitol, ksylitol, sorbitol). Substancje te fermentują pod wpływem bakterii znajdujących się w jelitach i zwiększają ilość znajdującej się w nich wody. W efekcie powoduje to wzmożoną produkcję dwutlenku węgla i metanu, co prowadzi do wzdęć, bólu brzucha i biegunek.

Stosując dietę FODMAP, należy wykluczyć wszystko, co zawiera w dużych ilościach fruktozę, czyli również zwykły cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, dodawany do praktycznie wszystkich grup produktów: od dań gotowych, przez napoje, po batony sportowe.
Pamiętajmy, że eliminacja fruktozy oznacza wyłączenie z diety owoców, laktozy – mleka i produktów mlecznych. Dieta FODMAP jest restrykcyjną dietą eliminacyjną, dlatego należy ją stosować tylko czasowo (6-8 tygodni) i po konsultacji z lekarzem.

Do kosza trafia laktoza, a więc wszelkiego rodzaju nabiał – z wykluczeniem długo dojrzewających serów podpuszczkowych, które zawierają jej niewiele. Trzeba zapomnieć też m.in. o takich warzywach, jak: karczochy, kalafior, buraki, czosnek, cebula czy szczypiorek. Zakazane owoce to m.in. jabłka, daktyle, mango, nektarynki, gruszki czy arbuz. Ze względu na zawartość galaktanów trzeba przestać jeść warzywa strączkowe, a przez poliole np. sztuczne słodziki – takie jak sorbitol, mannitol i ksylitol.

Produkty
Niska zawartość FODMAP
Wysoka zawartość FODMAP
Zboża i produkty zbożowe
produkty bez glutenu
produkty wykonane z pszenicy, jęczmienia, żyta i wszystkie produkty bogate w gluten oraz inulinę
Nabiał
produkty z niską zawartością laktozy, nisko laktozowy, nabiał
maślanka, smakowe słodkie mleka, kremowe sosy, budyń, lody, mleko (krowie, kozie, owcze), sery miękkie, śmietana
Jajka, mięso, ryby
wołowina, kurczak, jaja, ryby, jagnięcina, wieprzowina, skorupiaki, indyk
przetworzone produkty mięsne
Owoce
banany, jagody, borówki, winogrona, kiwi, cytryny, limonki, mandarynki, pomarańcze, ananas, maliny, rabarbar, truskawki, mandarynki
jabłka, morele, jeżyny, owoce w puszkach, daktyle, suszone owoce, figi, mango, nektarynki, papaja, brzoskwinie, gruszki, śliwki, arbuzy
Warzywa
kiełki, pędy bambusa, papryka, marchew, kapusta, ogórki, bakłażan, fasola szparagowa, sałata, pasternak, dynia, ziemniaki, rzodkiewki, brukiew, wodorosty (nori), szpinak, pomidory, rzepa, cukinia 
karczochy, kalafior, grzyby, groszek cukrowy
Napoje
soki owocowe i warzywne, kawa, herbata

wyskosłodzone, mocne trunki, wina
Inne
erytrytol, kakao, majonez, masło, musztarda, olej z awokado, oliwa z oliwek, sos sojowy, stewia
fruktoza, melasa, miód, syrop klonowy, syrop z agawy


ogórki zielone
Stosujac dietę FODMAP, można jeść kiszone ogórki.

KJ

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj1 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości