W ciągu ostatnich 10 lat spożycie cukru przetworzonego w Polsce wzrosło o 12 kg na osobę. Skutki tego coraz słodszego życia to groźne choroby, takie jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca typu 2.
W 2008 r. przeciętne roczne spożycie cukru przetworzonego (zawartego w gotowych produktach spożywczych) wynosiło 21,5 kg na osobę, a w 2017 r. - 33,3 kg - wynika z badania zleconego przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Powodem jest m.in. większa konsumpcja słodzonych napojów, np. gazowanych, energetycznych oraz izotonicznych. Z badania wynika, że jedna trzecia dzieci w wieku 8 lat pije napoje gazowane - inne niż woda - co najmniej raz w tygodniu. Około 67 proc. nastolatków spożywa napoje energetyczne.
Zobacz też: Napoje energetyczne. Krótkotrwały efekt i zagrożenie dla zdrowia
Wzrost spożycia cukru przetworzonego - pod postacią napojów, słodkich przekąsek i innych produktów spożywczych - należy do głównych przyczyn obserwowanej od wielu lat, narastającej w Polsce nadwagi, otyłości i różnych chorób przewlekłych powiązanych z otyłością i nieprawidłowym żywieniem. Chodzi o takie choroby jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, zwyrodnienie kolan, choroby dróg żółciowych, bezdech senny, miażdżyca, a także niektóre choroby nowotworowe.
Nadwagę ma aż 53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn w Polsce. Na otyłość cierpi 23 proc. Polek i 25 proc. Polaków. Wśród dzieci i młodzieży nadwagę ma aż 44 proc. chłopców i 25 proc. dziewcząt. Otyłość dotyczy 13 proc. chłopców i 5 proc. dziewcząt.
Nadwaga i otyłość przekładają się bezpośrednio na zachorowalność na cukrzycę typu 2. Ryzyko zachorowania dla osób z BMI przekraczającym 35 kg/m2 jest aż 40-krotnie wyższe niż dla osób z BMI poniżej tego progu.
Zobacz też: Zdrowe słodycze - pomysły na zdrowe słodycze
Zobacz też:
Czym słodzić? 10 zdrowszych zamienników cukru
Lepiej zjeść garść orzechów niż drożdżówkę
Cukier uzależnia. Jak się odzwyczaić od cukru?
BG
Inne tematy w dziale Rozmaitości