Zespół jelita drażliwego objawia się kłopotami ze strony układu pokarmowego takimi jak nudności, wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Dzięki prawidłowej diecie można je złagodzić lub nawet wyeliminować.
Dieta osoby cierpiącej na zespół jelita drażliwego jest sporym wyzwaniem. Nie chodzi bowiem o samo wyeliminowanie większości produktów spożywczych, które stwarzają ryzyko zaostrzenia objawów choroby. Trzeba tak skomponować dania, aby uniknąć ryzyka niedoborów pokarmowych, a także nie obciążać chorego bardzo restrykcyjną dietą.
Zespół jelita drażliwego - co jeść
Należy przede wszystkim kierować się własnym smakiem i preferencjami. Jadłospis powinien być dobrany indywidualnie i dostosowany do fazy choroby. Jeśli występuje nasilenie biegunek, to trzeba inaczej dobrać produkty, niż kiedy występują przewlekłe zaparcia.
Zespół jelita drażliwego budzi sporo kontrowersji i opinii co do spożywanych produktów. Dieta na pewno powinna obejmować produkty, które spowalniają perystaltykę jelit. Są to m.in.:
- drobne kasze, np. kaszka kukurydziana, manna i drobne makarony
- warzywa i owoce: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, kabaczki, patisony, pomidory bez skórki, zielona sałata w ograniczonej ilości, jabłka, banany, owoce jagodowe w postaci przecierów
- napoje, np. napar z suszonych czarnych jagód, gorzka herbata, gorzkie kakao przyrządzone na wodzie, czerwone wino wytrawne
- płatki owsiane
- produkty zawierające żelatynę
- ryż w rożnej formie: kleiki, ryż z warzywami, z jabłkami
- chude mięso: wołowina, drób, cielęcina i królik
- chude ryby: sandacz, dorsz, lin, morszczuk, szczupak
- suche pokarmy, np. sucharki lub wafle
Ważne jest też picie 2-3 litry płynów na dobę. W innym przypadku może dojść do odwodnienia. Dieta powinna być niskotłuszczowa i lekkostrawna, więc potrawy należy przyrządzać na parze lub na wodzie, piec w pergaminie bądź folii lub dusić bez użycia tłuszczu.
Zobacz też: Dieta Fodmap
Zespół jelita drażliwego - czego nie jeść
Z diety należy wykluczyć pokarmy, przyspieszające perystaltykę jelit:
- produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny, np. pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami
- pokarmy zawierające cukry, np. na miodzie, słodkich owocach, sokach owocowych, szczególnie w soku jabłkowym
- laktoza
- sorbitol – słodka substancja występująca w produktach takich jak: guma do żucia, galaretkowate słodycze, dietetyczne dżemy, czekolady, słodziki sorbitolowe. Dużo sorbitolu zawierają też soki jabłkowy, gruszkowy, winogronowy, śliwki suszone, świeże, wiśnie, gruszki
- kwaśne owoce i warzywa
- napoje i dania zimne, słone, pikantne
- wody mineralne gazowane
- tłuszcze, szczególnie zwierzęce i tłuste mięso
- warzywa i owoce wzdymające, czyli kapusta, kalafior, groch, fasola, soja, soczewica, pory, cebula, czosnek, ogórki, gruszki, czereśnie, śliwki oraz buraki i paprykę ze względu na działanie rozwalniające.
Zespół jelita drażliwego należy do częstych chorób układu pokarmowego. Co ciekawe - dotyka blisko dwa razy częściej kobiety, niż mężczyzn. Schorzenie może występować genetycznie.
Objawy zespołu jelita drażliwego? Zaliczamy do nich biegunkę i zaparcia. Cierpiący na tą chorobę zmagają się z gwałtownym wychudzeniem, migrenami, osłabieniem organizmu oraz nieustannym odczuciem niepokoju.
źródło: zdrowie.tvn.pl, dieta.mp.pl
KJ
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Inne tematy w dziale Rozmaitości