Nietolerancja laktozy rzadko pojawia się w formie wrodzonej - najczęściej organizm traci z czasem zdolność trawienia cukru mlecznego. Jakie są objawy nietolerancji laktozy, jak ją rozpoznać i jaką dietę zastosować?
Laktoza jest cukrem występującym w mleku wszystkich ssaków. Za jego trawienie odpowiada enzym – laktaza. U wielu osób stwierdza się jego niedobór. Skutkiem tego jest pojawienie się po zjedzeniu produktów mlecznych nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Nietolerancja laktozy to nie jest to samo co nietolerancja na mleko. Zobacz, czym się różni alergia od nietolerancji pokarmowej.
Czym jest nietolerancja laktozy
Nietolerancja laktozy to popularna nietolerancja pokarmowa, która uaktywnia się, gdy w organizmie mamy niedobory laktazy. Za główną przyczynę nietolerancji laktozy uważa się jej dziedziczny niedobór laktazy, który uaktywnia się zazwyczaj od drugiego roku życia. Najczęściej jednak tego typu nietolerancja ujawnia się w wieku dojrzewania i u osób dorosłych.
Nietolerancja laktozy u dorosłych dziedziczona jest recesywnie i powoduje ją gen laktazy LCT. Przyczynami nietolerancji laktazy mogą być też: alaktazja, schorzenie Whipple'a, zespół Leśniowskiego-Crohna, celiakia, pasożyty w przewodzie pokarmowym, zespół jelita krótkiego, martwicze zapalenie jelita, mukowiscydoza, choroba Duhringa, zakażenia żołądkowo-jelitowe objawiające się ostrymi biegunkami wywołanymi wirusami lub bakteriami (rotawirusy) czy alergia pokarmowa na białko mleka krowiego lub soi.
Mleko - białe zdrowie, ale nie dla wszystkich.
Objawy nietolerancji laktozy
Objawy nietolerancji laktozy pojawiają się od pół godziny do dwóch godzin po zjedzeniu produktów mlecznych. Są to mdłości, ból brzucha, wzdęcia, biegunki, kolki, wydalanie dużej ilości gazów.
Specjaliści w rozpoznawaniu nietolerancji laktozy stosują rożne testy. Wśród nich:
- analiza pH stolca,
- wodorowy test oddechowy - polega na podaniu pacjentowi (na czczo) pewnej dawki laktozy, a następnie mierzeniu stężenia wodoru w wydychanym powietrzu,
- próba eliminacyjna - polega na stosowaniu przez pacjenta przez okres dwóch tygodni diety bez laktozy,
- Test doustnego podawania laktozy,
- Badanie molekularne polimorfizmu genu laktazy (LCT),
- Endoskopia: jest jedną z najbardziej inwazyjnych metod diagnostycznych, ale jednocześnie najbardziej skuteczną. W trakcie badania endoskopowego lekarz pobiera wycinek jelita cienkiego, aby określić w nim zawartość laktazy.
Leczenie nietolerancji laktozy
Nietolerancji laktozy nie można wyleczyć, a jedynie wystrzegać się przed jej spożywaniem lub przyjmować preparaty zawierające enzym laktazę. Osoby z wrodzoną nietolerancją laktozy powinny całkowicie zaprzestać jej spożywania.
U osób ze stwierdzoną nietolerancją laktozy konieczne jest wdrożenie odpowiedniego postępowania dietetycznego, które w zależności od stopnia nasilenia objawów polega na ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu laktozy z diety. Przy mniejszym niedoborze enzymu stosuje się preparaty z farmakologiczną formą laktazy.
W diecie bezlaktozowej wskazane jest wykluczenie:
- mleka: krowiego, owczego i koziego, odtłuszczonego oraz w proszku
- serów: żółtych, pleśniowych, białych – twarogu, serków homogenizowanych, serka wiejskiego itd.
- śmietany
Osoby, które zaczęły cierpieć na nietolerancję glukozy w wieku dorosłym nie muszą całkowicie rezygnować ze wszystkich mlecznych przetworów. Kwaśne produkty typu kefir, zawierają niewiele laktozy, a także bakterie, które pomagają ją rozłożyć. Podobnie wiele twardych serów.
źródło: medonet.pl, testdna.pl
KJ
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Inne tematy w dziale Rozmaitości