Organizm nie przyjmuje witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. A suplementy mogą niebezpiecznie zwiększać stężenie wapnia i fosforanów, bez wyrównania niedoboru tej witaminy. Dlatego trzeba jeść dużo bananów, migdałów i produktów pełnoziarnistych.
– Ludzie przyjmują suplementy witaminy D, jednak nie zdają sobie sprawy z tego, jak się ona metabolizuje. Tymczasem bez magnezu witamina D nie jest dla nas ani użyteczna, ani bezpieczna – podkreślił współautor badania dr Mohammed S. Razzaque.
Suplementy witaminy D mogą zwiększać stężenie wapnia i fosforanów w organizmie, nawet jeśli nie wyrównują niedoborów samej witaminy, przeciwko którym są stosowane. Związki te mogą prowadzić do zwapnienia naczyń krwionośnych, o ile stężenie magnezu w organizmie nie jest wystarczająco wysokie, aby zapobiec takim powikłaniom.
Więcej tofu!
Pacjenci z optymalnym poziomem magnezu mogą przyjmować mniej witaminy D, aby uzyskać jej wystarczający poziom w organizmie. Dodatkowo magnez zmniejsza ryzyko osteoporozy, które jest skorelowane z niskim poziomem witaminy D.
Magnez jest czwartym pod względem ilości minerałem w ludzkim ciele, zaraz po wapniu, potasie i sodzie. Pokarmami szczególnie bogatymi w magnez są migdały, banany, fasola, brokuły, brązowy ryż, orzechy nerkowca, żółtko jaja, olej rybi, siemię lniane, zielone warzywa, mleko, grzyby, pozostałe orzechy, płatki owsiane, pestki dyni, nasiona sezamu, soi i słonecznika, kukurydza, tofu i produkty pełnoziarniste.
Źródło: PAP
KW
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Komentarze
Pokaż komentarze (6)