Siemię lniane zmniejsza ryzyko chorób serca, nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Ma dobry wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Napary stosuje się w diecie odchudzającej oraz przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Nasiona siemienia lnianego dostarczają dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związki te wspomagają pracę układu odpornościowego, przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, zapewniają prawidłową pracę serca, zapobiegając arytmii oraz zawałowi. Wykazują również działanie przeciwnowotworowe, opóźniają procesy starzenia się oraz przeciwdziałają stanom zapalnym w organizmie.
Nasiona lnu są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, białka, substancji śluzowych oraz cennych minerałów: potasu, cynku, żelaza i magnezu. Zawierają również fitoestrogeny, które pozwalają na utrzymanie równowagi hormonalnej u kobiet, łagodzą objawy towarzyszące menopauzie oraz zwiększają płodność.
Siemię lniane jest bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, przyspiesza procesy przemiany materii oraz wspomaga odchudzanie. Z tego powodu zalecane jest osobom z nadwagą i otyłością. Nasiona lnu działają osłonowo na przewód pokarmowy.
Siemię lniane zalane wodą pęcznieje, a następnie pokrywa się warstwą śluzu. Wyciąg z nasion powleka błonę śluzową żołądka i przełyku, zapobiegając działaniu szkodliwych substancji na przewód pokarmowy. Siemię lniane stosuje się w przypadku choroby wrzodowej, zapalenia oskrzeli i uporczywego kaszlu. Wykorzystywane jest jako łagodny środek przeczyszczający, zalecany przede wszystkim osobom starszym.
Zobacz więcej: Siemię lniane, czyli nasiona z tłustym potencjałem
Jak przygotować siemię lniane?
Siemię lniane stosuje się w rożny sposób w zależności od dolegliwości i problemów zdrowotnych. Jest zalecane przede wszystkim osobom: z nadwagą, zaparciami lub biegunką, nawracającymi dolegliwościami żołądkowymi, chorobą wrzodową, z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz z problemami dotyczącymi cery, włosów, skóry i paznokci. Na bazie siemienia lnianego przygotowuje się napary lub odwary.
W diecie odchudzającej stosuje się napar, który należy pić dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia należy zalać szklanką wrzątku, a następnie odstawić pod przykryciem na 15 minut.
U osób z infekcją dróg oddechowych, wydzieliną zalegającą w oskrzelach oraz z zaparciami do naparu z siemienia lnianego zaleca się dodać odrobinę miodu. Tak przygotowana mikstura pobudza perystaltykę jelit, nawilża błony śluzowe i wspomaga pracę układu odpornościowego.
W przypadku podrażnienia żołądka zastosowanie ma odwar z siemienia lnianego. Łyżkę siemienia zalewa się letnią wodą – nie może to być wrzątek, a następnie gotuje się na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut, odstawia do przestygnięcia i odcedza. Przygotowany odwar zaleca się pić dwa razy dziennie po pół szklanki.
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.
Inne tematy w dziale Rozmaitości