Sok z pokrzywy działa oczyszczająco i jest doskonały do detoksykacji organizmu. Płukanie włosów w pokrzywie przyspiesza ich wzrost.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) ze względu na powszechność występowania uważana jest za chwast. Jest to roślina zawierająca składniki lecznicze i pielęgnujące, m. in. są to witaminy A i C, wapń oraz siarka. Sok z pokrzywy działa detoksykująco, odwar jest doskonały do płukania włosów, a herbata z pokrzywy jest zalecana osobom ze schorzeniami układu moczowego.
Pieczenie i swędzenie skóry wywołane kontaktem ze świeżymi liśćmi pokrzywy, spowodowane jest zawartym w pokrywających ich powierzchnię włoskach kwasie mrówkowym. Pokrzywa ma wszechstronne zastosowanie w fitoterapii (ziołolecznictwie), kosmetyce, kuchni, a nawet przemyśle.
Składniki odżywcze i właściwości pokrzywy
Liście pokrzywy zawierają chlorofil, witaminy A, C, K i B2 oraz magnez, wapń, siarkę i żelazo. Ze względu na bogactwo składników odżywczych roślina ta traktowana jest jako panaceum na wiele dolegliwości i chorób. Wśród nich są m. in.:
- kamica nerkowa i różnego typu schorzenia układu moczowego
- reumatyzm
- problemy trawienne
- anemia
- nadciśnienie tętnicze
- biegunki
- łupież
- słabe, łamliwe i przerzedzające się włosy
- trądzik
- łagodny przerost gruczołu krokowego (prostaty)
- obrzęki ciała, np. stóp
- stany zapalne i infekcje
- osłabienie
- stres
- bóle głowy
- alergie
- nadwaga
- cellulit wodny
- łojotokowe zapalenie skóry
- łamliwe paznokcie
Ze względu na właściwości diuretyczne (moczopędne) pokrzywa zalecana jest również w kuracjach oczyszczających organizm z toksyn.
Zobacz też: Pokrzywa jak viagra
W jakiej formie stosować pokrzywę?
Zawarty w pokrzywie chlorofil zwiększa przyswajalność żelaza oraz witamin: C i A, dzięki czemu pozytywnie wpływa na samopoczucie, dodając energii, niwelując skutki stresu, oraz znakomicie pielęgnuje skórę i włosy. Najlepiej przyswajalny jest ze świeżych liści pokrzywy (np. jako sałatka) bądź soku. Sok można kupić w sklepie zielarskim, aptece lub przyrządzić samodzielnie w sokowirówce. Napar z pokrzywy przygotowuje się z sypkiego suszu lub zawierających go saszetek. Po zalaniu wrzątkiem herbatę z pokrzywy zaparza się przez około 10 minut pod przykryciem. Warto pamiętać, że ziołowe napary należy wypijać lub zużywać do 2 godzin od przygotowania. Po tym czasie tracą swoje właściwości.
Z pokrzywy można również przyrządzić odwar. W tym celu należy zalać susz letnią wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Odstawić do naciągnięcia. Odwar po przestudzeniu stosuje się do płukania włosów, kąpieli i przemywania skóry.
Pokrzywa jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, można ją również kupić w postaci suplementu w tabletkach.
Pokrzywa w kuchni i przemyśle
Ze względu na bogactwo składników odżywczych warto włączyć pokrzywę do jadłospisu. Ma ona lekko korzenny smak, który przypomina świeży szpinak. Sparzone wrzątkiem liście pokrzywy zostają pozbawione drażniących skórę właściwości i nadają się do jedzenia. Można przyrządzać z nich pyszne pesto, surówki, sałatki, kluseczki, gotować zupy, a nawet dodawać do kanapek.
Z pokrzywy pozyskuje się bardzo wytrzymałe włókna, które są szeroko stosowane w przemyśle tekstylnym, m. in. do produkcji odzieży.
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.
Inne tematy w dziale Rozmaitości