Latem powinniśmy sięgać po owoce i warzywa o intensywnych barwach; rzodkiewki, papryka, truskawki czy borówki zawierają najwięcej składników odżywczych.
- Im intensywniejszy kolor owocu, im bardziej fioletowy, czerwony czy zielony, tym więcej wartości odżywczych w sobie zawiera i jeszcze korzystniej wpłynie na nasze samopoczucie i wygląd – mówi dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.
Jedną z zalet sezonowych owoców i warzyw jest ogromny potencjał antyoksydacyjny witamin A, C i E, które przede wszystkim wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. - Papryka i czarna porzeczka zwiększają odporność na niepożądane ustroje. Banany, jabłka czy borówki pomogą, gdy odczuwamy zmęczenie i potrzebujemy skutecznego zastrzyku energii. Na urodę, jędrność skóry, estetyczny wygląd paznokci czy włosów wpływa truskawka, zwana owocem piękności, czy rzodkiewka będąca bombą witaminową – mówi dietetyk.
Podczas magazynowania owoce i warzywa tracą wiele wartości odżywczych, rozkłada się skrobia, pektyny, powstają niekorzystne cukry proste, zmniejsza się jędrność owoców i warzyw. - Na przykład w efekcie długiego przechowywania kapusty znajdująca się w niej witamina C redukuje się nawet w 20 proc., a w ziemniakach jest to wynik rzędu 70 proc. - wylicza ekspertka.
Dietetyczka przypomina, że najzdrowsze dla organizmu jest spożywanie 5 posiłków dziennie - rozłożonych w czasie przez cały dzień. Owoce i warzywa można wykorzystywać w każdym z nich, np. w formie koktajli. - Nawet plasterek pomidora położony na kanapkę z szynką to dużo. Świetną opcją jest dodawanie letnich darów natury do wypieków – ciasta marchewkowe czy szpinakowe nie smakują jak warzywa, a zawierają wiele walorów estetycznych i zdrowotnych. Najprostszym wariantem jest wrzucanie owoców i warzyw do wody mineralnej. Dzięki temu woda smakuje lepiej, a my zapewniamy sobie jeszcze więcej witamin dostarczonych przez owocowo-warzywne bomby – radzi Urszula Bulanda.
Warzywa i owoce pomagają zapobiegać nowotworom
- Każdy posiłek, który spożywamy, powinien zawierać warzywa, albo owoce - mówi dr n. med. Marta Mańczuk z Centrum Onkologii w Warszawie. Jaką dietę stosuje Monika Dąbrowska, która wygrała walkę z rakiem? Dietetyk Iwona Sajór o tym, które z owoców mają działanie przeciwzapalne. Czy obróbka termiczna niweluje wszystkie witaminy z warzyw? Zobacz materiał wideo:
źródło: x-news
BG
© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.
Artykuł współfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU.
Inne tematy w dziale Rozmaitości