Czosnek - naturalny antybiotyk

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

Potrafi zepsuć spotkanie, za to świetnie walczy z chorobami i jest niezastąpiony w kuchni. W dawnych czasach uchodził za lek i pokarm biedoty. 

Czosnek pospolity jest jedną z najbardziej cenionych roślin leczniczych. Wywodzi się z Azji Środkowej, skąd trafił do Europy i na północne wybrzeża Afryki. Do Polski zawitał w średniowieczu, prawdopodobnie za sprawą kupców i Tatarów. Należy do rodziny amarylkowatych. Uprawiany jest jako roślina dwuletnia lub jednoroczna – warzywo, a jednocześnie przyprawa. Jest powszechnie cenionym, naturalnym lekiem, mającym uznanie współczesnej medycyny. Jego skuteczność potwierdziły badania kliniczne. Figuruje w oficjalnych spisach leków i dokumentach, np. ESCOP, WHO czy Farmakopei Polskiej.

Z rośliny najczęściej wykorzystywana jest tzw. cebula czosnku, również w postaci sproszkowanej, a także olejek czosnkowy. Ich spożywanie stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, a jednocześnie zapobiega wystąpieniu zgagi. Oprócz tego, zwiększa wydzielanie żółci i działa przeciwskurczowo. Ma korzystny wpływ na nasz aparat oddechowy, jak również naczynia wieńcowe. Wykazuje przy tym właściwości przeciwzakrzepowe.

W składzie czosnku pospolitego dominuje woda i węglowodany. Zawiera też niewielką ilość białka oraz błonnika. Oprócz tego witaminę B1, B2, PP, C a także wapń, fosfor i żelazo. Z uwagi na fakt, że nie spożywamy czosnku w dużych ilościach, nie jest on traktowany jako dobre źródło wymienionych substancji.

Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk. Właściwości biobójcze zawdzięcza rozkładowi alliiny na allicynę i ajoen. Związki te uśmiercają lub ograniczają rozwój niektórych bakterii, w tym paciorkowców i gronkowców (nawet gronkowca złocistego) oraz szczepów wywołujących gruźlicę i choroby okrężnicy. 

Zawarty w warzywie olejek eteryczny zwalcza drobnoustroje odpowiedzialne za nadkażenia jamy ustnej oraz dróg oddechowych. Przy okazji, wykazuje dużą skuteczność w walce z zakażeniami dróg moczowych. 

Wyciąg czosnkowy jest polecanym dodatkiem do past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Warto wspomnieć, że świeży sok przeciwdziała rozwojowi grypy, ma działanie napotne oraz przeciwgorączkowe. Skutecznie reguluje ciśnienie krwi i łagodzi ból miesiączkowy.

Wykorzystywany jest także jako składnik lewatyw stosowanych w przebiegu owsicy, oraz przy płukankach (irygacji) w rzęsistkowym zapaleniu pochwy. Czosnek używany jest także podczas zatrucia ołowiem. Ponadto, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i chroni wątrobę.

Nie jest polecany podczas zapalenia nerek, a także przy cięższych stanach zapalanych żołądka i jelit. Powinni go unikać chorzy na zapalenie płuc przebiegające z gorączką, jak również osoby kaszlące, odksztuszające krew. W większych dawkach może być toksyczny dla dzieci. Nie należy podawać go niemowlakom przed ukończeniem 10. miesiąca życia. Pośrednio oddziałuje na malucha karmionego piersią.

WA

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj1 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości