Szybko się denerwujesz, masz osłabioną odporność, cierpisz na skurcze mięśni, wciąż jesteś zmęczony? To mogą być sygnały wskazujące na niedobór magnezu.
Coraz więcej osób cierpi na niedobór magnezu w organizmie. Powodują go rozwój rolnictwa, niewłaściwa dieta i styl życia. Sztuczne nawozy ograniczają ilość naturalnego magnezu występującego w glebie. Przetworzone i gotowane pokarmy w procesie produkcji tracą cenne makroelementy. Wchłanianie magnezu ograniczają kwasy tłuszczowe i fosforany zawarte w pożywieniu. Gorsze wchanianie magnezu występuje u osób stosujących hormonalne środki antykoncepcyjne, leki uspokajające, a także niektóre antybiotyki. Środki przeczyszczające i moczopędne powodują zaś zwiększone wydalanie magnezu z organizmu.
Objawy niedoboru magnezu to przede wszystkim wzmożone napięcie nerwowe, spadek odporności i częste infekcje, migrenowe bóle głowy, zawroty, zaburzenia koncentracji, uczucie zmęczenia mimo odpoczynku, drżenie powiek, częste skurcze mięśni, łamliwość włosów i paznokci, stany lękowe, napady szybkiego bicia serca.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez u dorosłego człowieka wynosi 300-400 mg na dobę, a w szczególnych sytuacjach takich jak intensywna praca fizyczna lub umysłowa, ćwiczenia sportowe, ciąża, karmienie piersią, menopauza i stres potrzeba go więcej. Żywność o wysokiej zawartości magnezu to orzechy, nasiona, mąka z pełnego przemiału, nieoczyszczony ryż, soja, kasza, suszone owoce, świeże warzywa, kakao, gorzka czekolada. Dobrym sposobem uzupełniania niedoboru magnezu jest picie wody mineralnej zawierającej przynajmniej 50 mg magnezu na litr. Można też zaopatrzyć się w preparat magnezowy w aptece. Trzeba pamiętać, że magnez jest trudny do przyswojenia, z pokarmów wchłania się w 15-40%. Jego wchanianie zwiększa zaś witamina B6, nawet o 40%.
Komentarze
Pokaż komentarze (8)