Wiele osób nie wyobraża sobie słodkich wypieków bez użycia pół tuzina jajek. Tymczasem jajka w wypiekach najczęściej są zbędne. Nawet w przypadku biszkoptu, ciasta drożdżowego, a nawet… Pavlovy.
Jajka pełnią rolę spoiwa, powodują, że ciasto lepiej się trzyma, ma ładniejszy kolor i dobrze wyrasta. Pieczenie ciast w wersji wegańskiej może być nie lada wyzwaniem, lecz po zapoznaniu z tematem i poznaniu kilku kulinarnych tricków będzie bułką z roślinnym masłem!
Czym zastąpić jajka w cieście?
Jako substytut jajek bardzo dobrze sprawdzają się musy owocowe oraz te z warzyw, na przykład mus jabłkowy, zmiksowany banan lub upieczona i zblendowana dynia bądź batat. Ciasta na ich bazie są wilgotne i nie rozpadają się. Te dodatki świetnie sprawdzą się przy pieczeniu brownie.
Najłatwiejszym ciastem do przygotowania dla nowicjusza wegańskich wypieków jest chlebek bananowy. To ciasto nie może się nie udać! Wystarczy widelcem rozgnieść cztery banany i wymieszać z dwiema szklankami mąki, 3 łyżkami oleju, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i cynamonu, 1 niepełną szklanką mleka roślinnego. Możesz dodać swoje ulubione dodatki - polecam gorzką, posiekaną czekoladę i orzechy włoskie. Cukier można pominąć, ze względu na słodycz bananów. Chlebek należy piec w podłużnej formie przez 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Kolejnym produktem, które pomaga przy wegańskich wypiekach jest zmielone siemię lniane. W połączeniu z ciepłą wodą tworzy pastę, która świetnie sprawdzi się przy sklejaniu składników. Łyżkę surowego siemienia lnianego należy zmielić na pył, dodać 3 łyżki ciepłej wody i odczekać 10 minut, a powstałą pastę dodać do ciasta. Jeśli mamy taką możliwość, możemy użyć miękkiego tofu lub jogurtu roślinnego, które znajdziemy w sklepach, jednak są to droższe opcje.
Wegański biszkopt
Osobiście w pieczeniu biszkoptów wybieram najprostsze rozwiązania i używam proszku po pieczenia bądź sody w połączeniu z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Dlaczego? Soda, aby wejść w reakcję chemiczną, gdzie wytwarza dwutlenek węgla (dzięki czemu ciasto urośnie), potrzebuje składników o kwaśnym odczynie, jakimi są między innymi ocet i sok z cytryny. Dzięki takiemu połączeniu soda zaczyna działać i ciasto pięknie wyrasta w piekarniku.
Do dużej szklanki wlewam 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego i dopełniam szklankę mlekiem sojowym. Mleko przy kontakcie z sokiem ścina się i przybiera gęstą, maślankową konsystencję. W misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Poza odrobiną oleju, nic więcej nie potrzeba do podstawowej wersji ciasta.
Wegańskie ciasto drożdżowe
Przygotowując ciasto drożdżowe, możemy zapomnieć o jajkach, ponieważ kluczową rolę odgrywają tu drożdże oraz cukier. Ciasto drożdżowe potrzebuje cukru, aby urosnąć – nie jajek. Do zaczynu z dwóch łyżek mąki, łyżeczki cukru i 20 gramów drożdży wystarczy dodać trochę letniej wody i wymieszać. Zostawić na 15 minut, dodać pozostałą mąkę, cukier więcej wody i odrobinę oleju.
Wegańska beza
Ciekawym przykładem wegańskich wypieków jest beza. Można ją przygotować w całkowicie wegańskiej wersji, z użyciem wody po… ciecierzycy. Weganie to kreatywni szaleńcy! Beza z białek jaj, a ta z ubitej ciecierzycy jest nie do odróżnienia, smakuje identycznie. Schłodzoną wodę z puszki po ciecierzycy należy ubijać mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukru. Suszy się ją tak samo jak tradycyjną bezę.
Sposobów i przepisów na wegańskie ciasto jest mnóstwo, warto zerknąć do wegańskich blogów i książek kucharskich. Dodatkowo w wielu kawiarniach można skosztować wegańskich wypieków, gdyby domowe pieczenie nie poszło po myśli.
Przepis na wegański biszkopt
Poniżej przepis na prosty kakaowy biszkopt, na wierzch którego można dodać ulubione owoce lub polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Składniki (na formę o średnicy 20 cm):
2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
1/2 szklanki cukru (mało słodka wersja)
1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 duże łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Do szklanki wlej ocet jabłkowy i uzupełnij mlekiem roślinnym. W dużej misce połącz ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj. Dodaj olej, mleko z octem oraz jeszcze trochę mleka. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia (lub nasmarowanej olejem) formy i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdź wykałaczką czy ciasto się upiekło.
Autor tekstu: WegAnka (Anna Kłeczek)
© Salon24.pl S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Weganka z kilkuletnim stażem, pasjonatka roślinnego cukiernictwa, fotografii i podróży.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości