Za okupacji 1939-1945 racje przydzielane przez Niemców były głodowe. Na szczęście dzielne kobiety z Karczewia,miasta np przy Florencji niepozornego, przywoziły do Warszawy kolejką wąskotorową mięso i wędliny, uprawiając tzw szmugiel. Uratowały Warszawę od głodu. Czyniły to z narażeniem zdrowia i życia, gdyż Niemcy ostro zwalczali szmugiel, urządzając na handlarki polowania.
PS Szczegółowy artykuł o szmuglu jest dostępny w internecie; Aneta JASIONEK "Szmugiel żywności do Warszawy w okresie okupacji hitlerowskiej w latach 1939 -1944, Słupskie Studia Historyczne Nr 17 (2011).
Nie banuję. Kłótnie na blogach, obrzucanie się uszczypliwościami itd - mam za nudne, nierozwijające.Blog prócz tekstów na różne tematy, zawiera także liczne teksty - ze zdjęciami - krajoznawczo-turystyczne, propagujące mniej znane, a ciekawe, rejony Polski.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura