Wiele zwłaszcza kiszonych warzyw (w Polsce kiszona kapusta) oraz bardzo dużo zielonych roślin i nabiał zawiera witaminę K2MK7. Witamina ta odpowiada wraz z witaminą D3 za właściwe kierowanie wapnia w organizmie. Powoduje zabieranie wapnia z różnych części organizmu (nerek, naczyń krwionośnych wątroby itd) i składowanie go w kościach. Zakłócenie tego mechanizmu jest jednym z powodów wczesnej starości związanej z arteriosklerozą, oraz odwapnieniem kości. Powodem jest prawdopodobnie miedzy innymi znacznie uboższa wśród starszych osób dieta zawierająca mniej świeżych a więc zdrowszych warzyw, na rzecz mięsa i bulw warzywnych, pozornie sprawiających że żywienie jest tańsze i mniej obciążające przewód pokarmowy.
W Azji natto (czyli kiszona soja) jedzone zwłaszcza przez Japończyków a w europie kiszona kapusta zawierająca znacznie mniej witaminy K2MK7, ale wystarczająco dużo, aby miała ona znaczenie terapeutyczne, od wieków znane są ze swoich terapeutycznych właściwości. Kapusta także ta surowa ponadto redukuje stany zapalne, tak stosowana jako okłady jak i stosowana jako surówki.
Należy pamiętać że posiłki przygotowywane masowo z dodatkiem chemicznych uzdatniaczy silnie niszcz ą witaminy, przez co osłabiają mechanizmy obronne organizmu. Posiłki takie są wręcz można by powiedzieć zaczynem cukrzycy, przez silne podnoszenie szybkości z jaką trawimy pokarmy, co wpływa tez na wysoki poziom wskaźnika glikemicznego tych pokarmów. Kapusta jest więc jakby ich przeciwwagą, redukując stany zapalne oraz uwalniając naczynia krwionośne od nadmiaru wapnia i wspierając tym wapniem kości znacznie osłabione zwłaszcza u osób starszych. Nie jest kapusta eliksirem młodości, ale pozwala zdrowo i rozsądnie przeżywać starość, oraz ustrzegać się od chorób krążenia nerek czy wątroby. Pewnie był to jeden z powodów dla których w zamierzchłej przeszłości ludzie nie mający pojęcia ani o krążeniu, ani o odwapnieniu kości postawili jej świątynię. Warto o tym pamiętać i wprowadzać do swojego menu kapustę czy to w postaci surówek z kiszonej i surowej kapusty, czy innych potraw ją zawierających.
Zwłaszcza że gołąbki bigos, kapuśniak pierogi z kapustą czy surówki z kapusty wydawało by się lubi prawie każdy Polak.
Osobą chcącym pozyskać szerszą wiedzę na temat tej witaminy proponuję wpisać jej nazwę w Google. Znajdzie się tym sposobem cała masa artykułów na jej temat. Pamiętajmy tylko. Naturalne jest zdrowsze.
Inne tematy w dziale Rozmaitości