Kuchennik Kuchennik
2738
BLOG

Kurczak nadziewany po polsku

Kuchennik Kuchennik Rozmaitości Obserwuj notkę 27

      Kurczak powinien być niezbyt duży, za to mięsisty. Dawniej wykorzystywano prawdziwe, młode, kurczęta, których mięso było tak miękkie, że wystarczała im krótka obróbka termiczna, aby dosłownie rozpływały się w ustach. Jeśli do takich nie mamy dostępu - tak jak jak - radzimy sobie jak w zdaniu poprzednim - i zapewniam: też będzie pysznie!

Składniki na dwie osoby:

1 nieduży kurczak, podroby (lub 1 wątróbka indyczna/2 małe kurze + ok. 10 dag surowego mięsa), 1 surowe jajko, duży pęczek koperku, pół kostki masła, domowa bułka tarta, sól i świeżo mielony czarny pieprsz do smaku, pół łyżeczki cukru, sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

             Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć dwie ostatnie części skrzydełek i szyjkę (przydadzą się do zupy).  Skropić sokiem z cytryny, natrzeć z zewnątrz solą, oraz z zewnątrz i w środku pieprzem i odstawić na godzinę. W tym czasie zemleć podroby lub wątróbkę i mięso, roztopić połowę masła i dodać do mięsa, dodać  również opłukany, osączony i drobno pokrojony koperek, ubite jajko, sól i pieprz oraz cukier do smaku oraz bułkę - tyle, aby masa była wyraźnie luźniejsza, niż na kotlety mielone. Wymieszać dokładnie, po czym masą nadziać kurczaka. (Uwaga - zostawić trochę luzu, bo nadzienie napuchnie!). Jeśli masy trochę zostanie (a zostaje często), można obrać podłużny ziemniak, przekroić na pół, wydrążyć i napełnić masą. Zapiekać razem z kurczakiem).

              Kurczaka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Końcówki nóżek można zabezpieczyć folią aluminiową, żeby się nie spiekły za bardzo. Pozostałą część masła (zimnego) pokroić w cienkie plasterki i obłożyć kurczaka.

             Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze godzinę - w międzyczasie kurczaka polewać wytopionym tłuszczem. Jeśli kurczak nie jest bardzo mały, może potrzebować jeszcze więcej czasu - nawet półtorej godziny. W każdym razie po tych 10 minutach i godzinie sprawdzić w pachwinie, czy mięso jest już miękkie.

Kurczak upieczony w ten sposób jest wyjątkowo kruchy i rumiany jednocześnie, nie jest też wysuszony, co często się zdarza, a zawdzięcza to dodatkowi masła. Trzeba też dodać, że znakomita większość tłuszczu wytopi się do naczynia, więc nie ma obawy, że mięso będzie bardzo tłuste :)

Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami z wody, posypanymi  koperkiem, oraz mizerią albo sałatą ze śmietaną.

Kuchennik
O mnie Kuchennik

Jestem skromna, zdolna i pełna poświęcenia.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (27)

Inne tematy w dziale Rozmaitości