Podlaska kuchnia regionalna
Województwo Podlaskie charakteryzuję się bogatą kuchnią regionalną. Oprócz unikalnych potraw należy wspomnieć składniki z jakich są one przyrządzane, pochodzą one z najczystszego regionu w Polsce. Wybierając się w te strony warto spróbować dziś wymienionych potraw, najlepiej w małym gospodarstwie agroturystycznym.
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana (kliknij aby zdobyć przepis), jest potrawą zrobioną z zmieników. Mi najbardziej smakuje podana na ciepło polana śmietaną. Jest to potrawa charakterystyczna dla Podlasia. Jest bardzo smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu, istnieje wiele jej wariantów (wegetariańskie, z skwarkami, na zimno itd.)
Sękacz

Kartacze
Sery korycińskie są naturalnie przygotowywane według starych receptur w domach w okolicach korycina. Białe doskonale smakują na naturalnym chlebie polane miodem. (są różne warianty tych serów)

Kindziuk
Kindziuk jest bardzo dobrym mięsem, namiastki podobne do naszego regionalnego można spotkać już w sklepach całej Polski. Żeby spróbować prawdziwego trzeba udać się na Podlasie.
Chleby z Podlasia
Oczywiście w regionie słynnym z agroturystki mamy wypiekane chleby oraz festiwal chleba na którym można spróbować chlebów jakich już w sklepach nie spotkamy.
Alkohole
Na Podlasiu oczywiście mamy wiele rożnych wódeczek robionych według różnych przepisów. Oczywiście jak ktoś umie robić bimber to może zawsze przyjechać na Podlasie nazbierać trawy „żubrówki” i mieć podobny alkohol domowej produkcji. Poza tym warto wspomnieć Chrzanówkę żurawinową i kierumsiankę.
Pozdrawiam i smacznego
Komentarze
Pokaż komentarze (8)