![image](//m.salon24.pl/8b88d53fa25f539ba5f71e04490b6cee,860,0,0,0.jpg)
Wiara, hołdowanie tradycji i kontynuowanie dzieła ojców. To trzy filary na, których powinniśmy oprzeć nasze życie. Te filary pozwolą nam być sobą w każdym momencie i w każdej sytuacji. Nie pozwolą popaść w kompleksy, odegnają poczucie że jesteśmy kimś gorszym, bardziej zacofanym. Że inni są nowocześniejsi, że idą z duchem czasu, a my tacy zaściankowi i nie przystający do Europy.
![image](//m.salon24.pl/43555876ff0de4cab3f148d1ab3f290f,860,0,0,0.jpg)
Bycie zaściankiem w żadnym razie nie koliduje dziś z byciem człowiekiem nowoczesnym i rozumiejącym współczesność. To zależy tylko od nas i od tego jak siebie dziś usytuujemy. W dużym stopniu zależy od naszej samooceny. A jeśli sprawia komuś satysfakcję, że ktoś poklepie go po ramieniu i powie : Ja, ja gut, gut to też można. Jest demokracja i wolność wyboru.
![image](//m.salon24.pl/26248805ecda4ef04367e8f7855a423c,860,0,0,0.jpg)
Ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że kontynuuje dzieło ojca. Nie wyobrażam sobie, że mógłbym Wigilię spędzić poza domem, bez rodziny, bez 12 potraw. Bez bożonarodzeniowego drzewka. To nie wchodzi w rachubę. Ja jestem w jeszcze lepszej sytuacji, ja jestem podwójnie szczęśliwy, bo ja kontynuuje dzieło ojca, a mój syn kontynuuje moje dzieło i dzieło mojego ojca, czyli swojego dziadka. Ja skupiam się na przygotowaniu na święta samodziałowych wyrobów wędliniarskich i mój syn również.
![image](//m.salon24.pl/e676e89f0ce6c01a83c2b3e19e30e54c,860,0,0,0.jpg)
On jednak idzie dalej. W zapędzie patriotycznym, produkuje to co nasi ojcowie produkowali w czasach PRL - u, zmniejszając wpływy budżetowe i przyczyniając się do przyspieszonego upadku komunizmu. Dziś jest to czysta działalność rekonstrukcyjna, takie właśnie hołdowanie tradycji historycznej. Choć syn jest abstynentem to uważa - jako człowiek herbowny - że gość w dom Bóg w dom i wyrobami swoimi ugościć należy.
![image](//m.salon24.pl/77937b7f7b4d24f2206f73e10c05c2f7,860,0,0,0.jpg)
Produkcja tych patriotycznych wyrobów, na swoje potrzeby, jest w UK całkiem legalna. W miejskiej hali targowej, na specjalnym stoisku można nabyć kompletną aparaturę, oraz drożdże gorzelniane i browarnicze. Bo i piwo syn warzy od czasu do czasu. Można również na stoisku nabyć zaprawki do nalewek i podpuszczkę, więc mój syn idzie jeszcze krok dalej, bo kontynuuje dzieło swoich francuskich kuzynów, którzy kompletnie zarzucili tradycję swoich ojców i o produkcji sera nie mają bladego pojęcia.
![image](//m.salon24.pl/c700a742d1a8bcfac75effe57f4bf84a,860,0,0,0.jpg)
Podpuszczka dodana
![image](//m.salon24.pl/b24b1efb2838b04d43886069305e4a78,860,0,0,0.jpg)
![image](//m.salon24.pl/72be54782631a534f9a8b6d98028ae3e,860,0,0,0.jpg)
![image](//m.salon24.pl/cbb77a0685f25853c5183bdf684a6b10,860,0,0,0.jpg)
![image](//m.salon24.pl/3a41b85d94a86eca2f3953a5fb3ae76e,860,0,0,0.jpg)
Blue Stilton - duma Albionu ? Proszę bardzo. To jedyny ser, który jako tako może konkurować z serami francuskimi. Ser tak ważny dla Anglików, ze podczas lockdownu serowarzy wystosowali apel do konsumentów aby kupowali tylko ten ser, bo branża tonęła. Tylko trzy serowarnie w UK mogą używać znaku firmowego " Blue Stilton "
Mój syn w zastępstwie kontynuuje ich dzieło i przyznaję, że ma niebywałą smykałkę do tych spraw. Jest lepszy ode mnie, bo ja na produkcję serów nie porwałbym się, choć pracowałem w mleczarni jako palacz i czasem przez serowarnię szedłem, mimo, że było to surowo zabronione jako, że palacze mają ubiory innego koloru niż serowarzy. Dlatego w sery nie wchodzę, w wędliniarstwo jak najbardziej. Owocem ostatniego tygodnia jest 4 kg kiełbasy białej surowej, 4 kg kiełbasy białej parzonej i 4 kg staropolskiej dębowej. Wieści nadchodzące z Brukseli o wyjściu bez porozumienia zatem mi nie straszne : 12 kg kiełbasy, 4 kg karpia, 2 kg szynki suszonej, 2 kg łososia i 10 kg mąki na wypieki z własnego pieca pozwolą mojej rodzinie okres przejściowy przeżyć jak u babci na przypiecku. Ciepło i bezpiecznie. Bycie zacofańcem ma swoje niepodważalne walory.
Jeszcze tylko kilka potraw do przygotowania w dniu Wigilii i ruszamy ze świętami Bożego Narodzenia.
![image](//m.salon24.pl/5ed8235a2860d23879ff0258645b05c0,860,0,0,0.jpg)
![image](//m.salon24.pl/443577ad8aa01981b32d1161be884b02,860,0,0,0.jpg)
![image](//m.salon24.pl/108df81690f892f7b1f13c6657f9a536,860,0,0,0.jpg)
![image](//m.salon24.pl/27f2b798ac7176835b5ee313999de136,860,0,0,0.jpg)
Sekrety antenatów w moździerzu
![image](//m.salon24.pl/65d8e30590e4b06bf1d103028554d675,860,0,0,0.jpg)
![image](//m.salon24.pl/87c9535b294fe910d420ba6d638d19e2,860,0,0,0.jpg)
Smoke box gotowy do akcji
Inne tematy w dziale Rozmaitości