Siukum Balala Siukum Balala
2846
BLOG

Chleb dla mamusi po kwarantannie

Siukum Balala Siukum Balala Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 172

image

Już wkrótce pisowski elektorat wypełznie ze swoich nor, jam, pieczar i gawr. Bardziej wykształcony, o inteligenckim ethosie, elektorat PO opuści swoje eremy, swiątynie zadumy, samotnie i miejsca samodoskonalenia. Skończy się kwarantanna. Przed wieloma domami pojawi się pierwszy wiosenny kwiat. Teściowa w podróży lustracyjnej. Jak ją powitać po tak długim okresie izolacji ? Jak ją urzec ? Oczywiście chlebem i solą. Tylko skąd chleb ? Tostowy, krojony z Lidla ? a może ciabatę z Biedronki na " dopiek " ? To zbyt trywialne dla naszej mamusi. My musimy mamusię " zastrzelić "

My musimy upiec chleb sami, to wywoła efekt piorunujący.

image

- Mamusia się czestuje chlebkiem, sam upiekłem

- Kto, ty ? Ty nieudaczniku, ty potrafisz upiec chleb ? Ty Wicek to nawet do pieca CO nie umiesz dołożyć. Maryla sama musi schodzić do piwnicy i męczyć się z szuflą ( na Kujawach teściowa powie z szypą ) 

- Mamusiu, proszę uwierz mi, Marylka powiedz mamusi, że to ja sam

upiekłem. Teraz już zawsze będę piekł dla Marylki.

- To prawda mamusiu. On na kwaratannie się wydoskonalił, przemyślał wszystko, sprawdził się. Teraz już nic nie będzie takie jak dawniej. 

Bierzemy nóż ząbkowany i kroimy chleb. Chrupiąca skórka trzaska pod nożem, kruszyny chleba lecą na ziemię. My ich nie podnosimy przez uszanowanie. Nie jesteśmy przecież Norwidami, tylko wybornymi piekarzami. Bochen chrzęści jak gąsienice T - 34 pod Kurskiem. O taki właśnie chleb mi chodzi i taki chleb upieczemy. 

image

Ja piekę naprzemiennie chleb na zakwasie i na drożdżach. Podam przepis na chleb drożdżowy, bo jest niezwykle prosty i upieczenie jego nie sprawi najmniejszych klopotów nawet dyletantowi. 

Będziemy potrzebować 300 g mąki białej pszennej i 100 g mąki żytniej. 20 g drożdży i 400 ml ciepłej wody. Dodatki według uznania : słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, chia. Co kto ma pod ręką. 

2 łyżeczki cukru i łyżeczka soli. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie. Przesiewamy mąkę, wrzucamy dodatki oraz cukier i sól. 

image

Starannie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 10 minut przed zakończeniem rośnięcia nagrzewmy piekarnik do temp. 180 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. To wszystko. Musi się udać. 

image

Chleb podajemy mamusi na gotowo. Smarowany masłem i lekko posolony. Niech pozna biedę jakiej doświadczylismy na kwarantannie.

image

PS. Animela. Obiecałem Ci informację jak zachowa się chleb pieczony z dodatkiem mąki kanaryjskiej gofio. Nadal pęka, sprawia to nawet niewielki dodatek tej mąki. Nie używałem jej do chleba na zakwasie, bo bałem się że mi " zagłodzi " zakwas. Używałem tylko do drożdżowego chleba. I zawsze wychodził bardziej lub mniej spękany. Czyżby moja teza była prawdziwa. Czy to jest mąka z ziarna obdarzonego pamięcią, pamiętającego spękane, brązowe, nieurodzajne pola Fuertewentury ? 

https://www.salon24.pl/u/siukumbalala/1017480,chleb-z-gofio

image

Chleb w 100% z mąki gofio 

image




Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (172)

Inne tematy w dziale Rozmaitości