Inflacja po amerykańsku – Thanksgiving
Uroczysty posiłek w Święto Dziękczynienia jest priorytetem dla wielu Amerykanów, ale ważne jest również zwracanie uwagi na to, jak ten posiłek wpłynie na budżet domowy. To tak tradycja, że porównuje się ceny z ubiegłych lat.
Ankieta Farm Bureau (corocznie przeprowadzana od 36 lat) wskazuje, że średni koszt tegorocznej klasycznej uczty Dziękczynienia dla 10 osób wynosi 53,31 USD lub mniej niż 6,00 USD na osobę. Jest to wzrost o 6,41 USD lub 14% w stosunku do zeszłorocznej średniej wynoszącej 46,90 USD.
Klasyczne menu ankiet Farm Bureau pozostało niezmienione od 1986 roku, aby umożliwić spójne porównywanie cen.
Ceny produktów z ankiety:
- 16-funtowy indyk: 23,99 USD lub około 1,50 USD za funt (wzrost o 24%),
- 2 mrożone ciasta za ciasto: 2,91 USD (wzrost o 20%),
- 30-uncjowa puszka ciasta dyniowego: 3,64 USD (wzrost o 7%),
- pół litra śmietanki do ubijania (kremówka): 1,78 USD (wzrost o 2%),
- 1 tuzin bułek obiadowych: 3,05 USD (wzrost o 15%),
- 12-uncjowa torebka świeżej żurawiny: 2,98 USD (wzrost o 11%),
- 1 galon pełnego mleka: 3,30 USD (wzrost o 7%),
- 1 funt mrożonego groszku: 1,54 USD (wzrost o 6%),
- 3 funty słodkich ziemniaków: 3,56 USD (wzrost o 4%)
- 1-funtowa taca warzywna (marchew i seler): 82 centy (wzrost o 12%),
- różne składniki do przygotowania posiłku: 3,45 USD (wzrost o 12%),
- 14-uncjowy worek mieszanki farszu w kostkach: 2,29 USD (spadek o 19%).
Inne tematy w dziale Polityka