Animela Animela
2364
BLOG

Udziec barani pieczony

Animela Animela Rozmaitości Obserwuj notkę 19

Denerwują mnie potwornie ludzie, którzy narzekają, że Polacy jedzą zbyt mało ryb. Albo, dla odmiany, Polacy nie doceniają jagnięciny. Bo to, proszpaństwa, na całym świecie jest ukochany pokarm, a Polacy - nie i nie! Polacy nie kupują i nie jedzą! ..

Polacy są niesłychanie biednym narodem. Oczywiście - propaganda twierdzi inaczej, ale statystyki są nieubłagane. W starych książkach kucharskich wieprzowina miewała kilkanaście pozycji, podczas gdy ryby i wołowina - po kilkadziesiąt. Również baranina była bardzo ceniona. Ale dziś, gdy kurczaka można kupić za 1/10 ceny mięsa jagnięcego, wybór dla większości z nas jest oczywisty.

Czasem jednak można zaszaleć - prawda? ... Kupić barani udziec i go upiec. Na jesieni - sama przyjemność. Po zupie grzybowej jagniątko pasuje jak ulał. A przygotowanie go jest banalnie prost:

Zakupiony udziec z kością oczyszczamy z tłuszczu, błon i żyłek (Tak - jest to pracochłonna czynność, ale proszę mi wierzyć: robi kolosalną różnicę!) myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprószamy pieprzem i odrobiną cukru (dla kruchości). Obkładamy plasterkami czosnku (co najmniej główka) i obsypujemy rozmarynem (same listki, pokrojone - sporo, co najmniej dwie czubate łyżki).

Wstawiamy do lodówki co najmniej na dwie doby, przykryte talerzem. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem i wówczas solimy (wcześniejsze solenie wyciągnie sól z mięsa, które będzie suche).

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, po czym wyciągamy mięso i przewracamy na drugą stronę. Ta sama temperatura i znów godzina- i znów wyciągamy, odwracamy na drugą stronę. Dorzucamy dwie cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki i wstawiamy - znów na godzinę - do piekarnika, ale stopni 180. Po tym czasie wyciągamy, przewracamy, i jeszcze pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale brytfankę w nim zostawiamy co najmniej na godzinę.

Acha - pieczemy w brytfannie pod przykryciem albo w innym żaroodpornym naczyniu z przykrywką.

Jako dodatke proponuję ziemniaki z wody, do których po odlaniu dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany i jedną małą cebulę bardzo drobno pokrojoną (no i prużymy, pruzymy!) , oraz mieszankę różnych sałat z sosem winegret.

Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (19)

Inne tematy w dziale Rozmaitości