Animela Animela
98
BLOG

Cykoria duszona w sosie miso

Animela Animela Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Bardzo lubię cykorię i często podaję jako surówkę, ale czasem, dla odmiany, wolę ją podać na ciepło: jako zupę-krem albo właśnie duszoną. Z dodatkiem miso jest bardzo smaczna.


Bierzemy 1 średnią cykorię na osobę, płuczemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni o odpowieniej średnicy doprowadzamy do wrzenia pół szklanki wody, dodajemy łyżkę pasty miso. Mieszamy do rozpuszczenia pasty, po czym  na patelni układamy połówki cykorii. Po kilku minutach przekładamy warzywa na drugą stronę i "doduszamy". 

Ja lubię dość miękką cykorię, ale jeśli ktoś lubi twardą, to po prostu dusi bardzo krótko.

Dobre jako dodatek do obiadu, samodzielne danie albo można położyć po prostu na pieczywie. 

Prościej już się nie da!

Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości