Wiadomo powszechnie, że jogurt to produkt wyjątkowo zdrowy - niestety, jeśli ktoś ma dużą rodzinę, to zakup dla każdego członka może zaboleć. Alternatywą jest przygotowywanie jogurtu w domu, co się wiąże z z zakupem tabletek jogurtowych i jogurtownicy. Poza tym musimy zainwestować sporo czasu i wysiłku: mleko zagotować, ostudzić do temperatury 42 stopni, zaszczepić tabletkami, umieścić w jogurtownicy ...
Serio? Bułgarscy albo greccy pasterze mieli do dyspozycji tabletki jogurtowe i jogurtownicę?!
Prawda jest prosta, oczywista i tania: aby zrobić domowy jogurt, musimy kupić pojemniczek dobrego, prawdziwego jogurtu i mleko. Tyle!
Mleko podgrzewamy do temperatury około 40 stopni - jeśli nie mamy termometru, to po prostu jest to temperatura nieco wyższa niż temperatura ciała (wkładamy czysty palec do mleka - ma być nieco cieplejsze, niż palec). Do mleka dodajemy łyżeczkę prawdziwego jogurtu, pojemnik szczelnie owijamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu i po 24 godzinach mamy jogurt - bardzo, bardzo gęsty i pyszny.
Zdrowy i tani. bo w cenie mleka.
Wiem, że sporo osób podejdzie do tego sceptycznie, ale to jest sposób sprawdzony przeze mnie wiele razy. Po prostu - proszę to zrobić!
Nie ma za co!
Inne tematy w dziale Rozmaitości