Animela Animela
1050
BLOG

Sos sezamowy

Animela Animela Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 20

Tym razem drobiazg, maleństwo, prawie nic, rzecz niemal nieistniejąca - sos. Taki, który z powodzeniem może zastąpić majonez do jajek na twardo, będzie przydatny jako dip do warzyw czy, choćby, doda smaku i aromatu nieco mdłemu z natury pasztetowi. Niby nic, ale przecież Francuzi mawiają, że błędy lekarzy kryje ziemia, zaś błędy kucharzy - sos. A ten jest w dodatku szybki i zdrowy. Da się? Się da!

Bierzemy kilka łyżek pasty sezamowej (tahina) i w niedużej misce mieszamy z dwiema łyżkami zimnej wody, płaską łyżeczką cukru, płaską łyżką jasnego sosu sojowego, ząbkiem czosnku startego na tarce o drobnych oczkach i płaską łyżeczką soku z cytryny. Wbrew pozorom, mieszanie jest łatwe i wystarcza do tego najzwyklejsza w świecie łyżka - olej sezamowy z niepojętego dla mnie powodu idealnie łączy się z wodą. Proporcja pasty sezamowej do płynów wynosząca pół na pół daje dość gęstą konsystencję, taką właśnie majonezową, więc jeśli chcemy otrzymać sos rzadszy, to dodajemy po prostu nieco więcej wody.

Kulinarna magia, jak nic. A ten sos to jest sztos, naprawdę.

Animela
O mnie Animela

Jestem człowiekiem - przynajmniej się staram.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (20)

Inne tematy w dziale Rozmaitości