tichy tichy
181
BLOG

Głuchy telefon, czyli z indyka wieprz

tichy tichy Kultura Obserwuj notkę 17

Czy wierzymy we wszystko, co media radośnie wypisują?

Czy kto słyszał o zabawie w "głuchy telefon"? Wyjaśniam:

Ktoś coś powie. Jeden powtarza drugiemu, kolejno-kolejno, każdy coś opuszcza, każdy coś dodaje (najczęściej tzw. wartość dodaną). I oto, na przykład, ze słówka "indyk" wychodzi słowko "wieprz".

No nie! - zawoła ktoś, - aż taki przekręt, żeby z indyka wyszedł wieprz, to się nie może zdarzyć, bo to się w pale nie mieści! Nawet jakby kto się usilnie starał, to aż tak przekręcić się nie da!

Czyżby?

Oto kwik przytacza artykuł z Rzepy, w którym pisze, iż izralescy naukowcy dowiedli, iż czerwone wino pasuje do wieprzowej karkówki. Oto cytat, wytłuszczonym drukiem
l
"Ta wiadomość uraduje amatorów grilla czyli barbecue: to, że czerwone wino pasuje do płatów czerwonego mięsa, choćby do wieprzowej karkówki bądź wołowej polędwicy, jest nie tylko kwestią smaku. Ustalił to zespół izraelskich naukowców z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, zespołem kierował dr Joseph Kanner"

Na pewno musiało być głośno o tym na szerokim świecie. I... rzeczywiście:

"scientists in Israel are reporting, wine's bounty of healthful chemical compounds may thwart formation of harmful substances released during digestion of fat in the meat."
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080630112013.htm

Zaraz zaraz, gdzie ta wieprzowinka?

Science Daily ma dziwaczno-egzotyczną manierę podawania źródła:

Gorelik, Shlomit, Ligumsky, Moshe, Kohen, Ron, and Kanner, Joseph. The Stomach as a "Bioreactor": When Red Meat Meets Red Wine. J. Agric. Food Chem., 2008 DOI

W ślad za klikiem na link pojawia się oryginalny artykuł:

http://pubs.acs.org/cgi-bin/sample.cgi/jafcau/2008/56/i13/pdf/jf703700d.pdf

w którym czytamy opis eksperymentu (fragment):

"Test Meals. Preparation of Meat Cutlets. Red turkey thigh meat
was cut into pieces, ground for 45 s in a domestic food processor
(Magimix, Robot Corp., Burgundy, France), cooked as small cutlets,
shaped by cooking mold (10 g each), on an electric grill at a high
temperature (190 °C) on both sides (2 min on one side, and 1.5 min on
the other side) until “well done
”.

Zatem, prawdziwe jest stwierdzenie, że w zabawie w głuchy telefon, nawet indyka można przerobić na wieprza, jak kto ma odpowiedni zdolności, a nie ma innych.
Q.E.D.
 

tichy
O mnie tichy

tichy jaki jest każdy widzi

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (17)

Inne tematy w dziale Kultura