Anka K Anka K
193
BLOG

Czy kupisz batonik z mąką ze świerszcza domowego?

Anka K Anka K Rozmaitości Obserwuj notkę 11
W najbliższych miesiącach w handlu będzie pojawiać coraz więcej produktów spożywczych z domieszką częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności. Proszek ten popularnie nazywany jest mąką.

Rozporządzenie wykonawcze Komisji UE 2023/5  z dnia 3 stycznia 2023 zezwala na wykorzystanie mąki ze świerszcza domowego w przemyśle spożywczym. Na produktach takich będzie widoczna informacja o narażeniu na ewentualne reakcje alergiczne  umieszczana obok zestawienia składników produktu.




Na razie żywnością z owadów zainteresowani są nieliczni ludzie, trafia ona w różnych formach do diety w formie ciekawostki.  


Jak towar negatywnie oceniany staje się akceptowalny

Od kilku lat w krajach UE trwa intensywna kampania reklamowa.




Informacja ze strony dystrybutora produktów ze świerszczy domowych  w  Polsce:

... Suszone świerszcze są jadalne i w pełni bezpieczne dla ludzi.   ...

Świerszcze jadalne (acheta domesticus) z rodziny owadów prostoskrzydłych i długoczułkowych to nie tylko oryginalna przekąska, ale także produkt niezwykle bogaty w wartości odżywcze, które mają zbawienne działanie na ludzki organizm. Ponadto suszone świerszcze jadalne oferowane przez nasz sklep to produkt ekologiczny.  ...

Świerszcze jadalne (acheta domesticus) to przede wszystkim doskonały zamiennik dla czerwonego mięsa. Tego rodzaju produkt zawiera znacznie więcej białka niż mięso, a dodatkowo świerszcze są tanie i łatwe do pozyskania.  ... 

Chrupiące świerszcze jadalne ...  zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, są cennym źródłem witamin i minerałów: witaminy A, witamin z grupy B (głównie B12), wapnia, cynku, miedzi oraz węglowodanów i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.  ....


Hodowle świerszcza domowego w Polsce



W Polsce  można już kupić wiele artykułów spożywczych ze świerszczami,  np. w Carrefourze. [link]

Wietnamskie  przedsiębiorstwo Cricket One Co. Ltd otrzymało zezwolenie na wykorzystanie mąki ze świerszczy w następujących produktach [link]:

  • wieloziarnistym chlebie i bułkach, krakersach i paluszkach chlebowych,
  • batonach zbożowych,
  • suchych premiksach do wypieków, herbatnikach,
  • suchych nadziewanych i nienadziewanych produktach na bazie makaronu,
  • sosach,
  • przetworzonych produktach ziemniaczanych,
  • daniach na bazie roślin strączkowych i warzyw,
  • pizzy,
  • serwatce w proszku,
  • analogach mięsa,
  • zupach i koncentratach zup lub w zupach w proszku,
  • przekąskach na bazie mąki kukurydzianej,
  • napojach piwopodobnych,
  • czekoladowych wyrobach cukierniczych,
  • orzechach i nasionach oleistych,
  • przekąskach innych niż chipsy,
  • przetworach mięsnych .

W internecie możemy znaleźć liczne przepisy na wypieki z mąką ze świerszczy.

image

Cena opakowania 100 gramowego, 23 zł.

image

Baton proteinowy z mąki ze świerszczy Serious - SENS, 60 gr., 11 zł

image

Makaron proteinowy ze świerszczy - SENS, 200 gr, 18 zł



Zastanawiające jest, dlaczego mąka ok. 50 razy droższa od tradycyjnej

jest tak reklamowana.


Wiele na ten temat napisano i nagrano, np:

  1. Nie chcemy się szczepić, tlenek grafenu dostaniemy na talerzu - część 1
  2. Nie chcemy się szczepić, tlenek grafenu dostaniemy na talerzu - część 2
  3. OWADZIA DIETA AUTOSTRADA DO KONTROLI UMYSLU

Jedząc produkty z mąką ze świerszczy wprowadzamy do naszego nanocząsteczki grafenu.

...  Grafen stanowi dwuwymiarową formę węgla. Naukowcom udało się zaprezentować możliwość sprzęgania grafenu z komórkami nerwowymi lub neuronami bez wywierania wpływu na ich integralność. .... 

Istnieje możliwość kontrolowania niektórych funkcji mózgu poprzez bezpośrednie tworzenie sprzężenia pomiędzy mózgiem a środowiskiem zewnętrznym.  ... [link]

O projektowanych systemów ingerencji w nasze ciało napisano wiele opracowań, np,:



Anka K
O mnie Anka K

Interesuję się współczesną historią, psychologią społeczną i turystyką.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (11)

Inne tematy w dziale Rozmaitości