W realizowanym globalnie programie grupy C40 dużą uwagę kładzie się na "właściwe" odżywianie. Szeroko reklamowana jest dieta PLANETARNA.
W Warszawie realizowany jest pilotażowy program walki ze zmianami klimatycznymi organizacji C40 Cities. Grupa ta działa w oparciu o wytyczne Agendy na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030 i Porozumienie paryskie. Na stronie https://www.c40.org/ zebrane są zalecane zmiany naszej diety do 2030 roku oraz udostępniony jest dokument THE FUTURE OF URBAN CONSUMPTION IN A 1.5°C WORLD C40 CITIES . Eksperci tej organizacji oceniają, że żywność odpowiedzialna jest za około 13% całkowitych emisji gazów cieplarnianych, zaś 75% tych emisji związanych ze spożywaniem żywności pochodzenia zwierzęcego.
Poniżej zamieszczam tabelkę, w jakim stopniu planują ograniczyć na świecie spożycie mięsa i nabiału w ciągu najbliższych 7 lat.
Aby osiągnąć ten cel komisja EAT-Lancet opracowała w 2019 roku DIETĘ PLANETARNĄ ZDROWIA.
Dieta Planetarnego Zdrowia
Dieta Planetarnego Zdrowia zakłada spożywanie dużej ilości owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych oraz mniejszych ilości żywności ze źródeł zwierzęcych. Tak zrównoważona dieta ma dostarczać każdej dorosłej osobie do 2500 kalorii dziennie, ale zawiera nie więcej niż 16 kg mięsa rocznie (lub około 300 g tygodniowo) i 90 kg nabiału rocznie (lub około 250 g dziennie).
Zalecana dieta planetarna
Jak korzystne jest przestrzeganie diety planetarnej napisano wiele publikacji oraz nagrano liczne wypowiedzi. Oto jest z nich:
Rynek mięsa w Polsce
W internecie dostępny jest ATLAS MIĘSA, fakty i dane na temat zwierząt które zjadamy 2022. Poniżej zamieszczam kilka informacji z tego dokumentu:
"W ostatnich 20 latach Polska stała się jednym z największych producentów mięsa. Dziś w UE zajmuje pierwsze miejsce w produkcji mięsa drobiowego (53,8% w produkcji krajowej) oraz odpowiednio czwartej i siódme miejsce pod względem produkcji wieprzowiny (35,4%) i wołowiny (10,8%). Produkcja tylko tych trzech rodzajów mięsa stanowi ponad 1/3 produkcji towarowej polskiego rolnictwa, a przemysł mięsny jest największym działem przetwórstwa spożywczego. W 2020 r. produkowaliśmy 5 229 tys. ton mięsa, w tym 2 811 tys. ton mięsa drobiowego, 1 853 tys. ton mięsa wieprzowego i 565 tys. ton wołowiny. ...
Żywność pochodzenia zwierzęcego oraz żywe zwierzęta (żywiec) stanowią 18% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych. Wartość eksportu tych produktów stale rosła w ostatniej dekadzie. Do czerwca 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 3% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 3,25 mld euro. ...
Głównym partnerem handlowym w obrocie mięsem różnych gatunków zwierząt są Niemcy (42% eksportu). Pozostali odbiorcy to głównie Włochy (26%), Niderlandy (19%), Francja (14%), a także Czechy (12%), Słowacja (8%) i Hiszpania (6%). Kraje UE-27 są odbiorcami aż 64% całego eksportu mięsa drobiowego, około 23% mięsa wieprzowego i 59% wołowiny. Obserwujemy popyt na polskie mięso, ponieważ jest ono tanie ze względu na niskie koszty pracy w branży mięsnej i stosunkowo niskie koszty żywienia zwierząt. ...
W 2016 r. spożywaliśmy 5,32 kg mięsa miesięcznie, w 2018 – 5,20, a w 2020 wartość ta spadła do 5,01. Prognozuje się dalszy spadek spożycia mięsa w Polsce na poziomie 1–2% ze względu na wzrost cen detalicznych artykułów mięsnych o 6,7% w 2020 r. w stosunku do cen z 2019. ...
Polska jest także importerem produktów mięsnych i żywych zwierząt, głównie z Niemiec, Danii, Belgii, Hiszpanii i Wlk. Brytanii, szczególnie mięsa i żywca wieprzowego. W 2020 r. sprowadziła 231 tys. ton produktów wieprzowych za 614,8 mln euro." [2]
Kierunki eksportu polskiego mięsa [2]
Oprócz korzyści finansowych w sektorze rolno-spożywczym wiemy, że mieszkaniec wsi, który posiada własny inwentarz ma automatycznie nawóz pod zdrowe uprawy i czuje się BEZPIECZNIE w kryzysowych czasach.
Jaka będzie kuchnia przyszłości?
Głównie w USA od lat trwają prace nad zamiennikami naturalnej żywności.
Ilość zamienników [2]
"Orlen zapowiada, że od teraz wszystkie bułki do hot-dogów oraz burgerów będą wypiekane z mąki ze świerszczy. Mąka ta zgodnie z zarządzeniem KE została dopuszczona do stosowania w UE. „Idziemy w kierunku eko, dzięki czemu naprawiamy naszą planetę”- mówił Prezes Obajtek w Płocku." [link]
Owady, syntetyczne mięso, dania z proszku, w tabletce - to w przyszłości może podstawowe jedzenie. Już dzisiaj w Polsce możemy kupić wiele reklamowanych "przysmaków" z robaków produkowanych poza Polską.
Więcej:
- DIETA PLANETARNA
- ATLAS MIĘSA, fakty i dane na temat zwierząt które zjadamy 2022
- Dr. JERZY JAŚKOWSKI - ROBAKI W JEDZENIU
- USA zasmakowały w syntetycznym mięsie i substytutach nabiału. Czysta rewolucja coraz bliżej
Interesuję się współczesną historią, psychologią społeczną i turystyką.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości