Anka K Anka K
716
BLOG

Czy mięso "z próbówki" zmieni w przyszłości nasze nawyki żywieniowe?

Anka K Anka K Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 34

25 wrześnie 2015 Zgromadzenie Ogólne ONZ przyjęło rezolucję "Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030" . Agenda 2030 definiuje cele i zadania ONZ, które mają być zrealizowane na świecie w latach 2015-2030. Cel 2 Agendy 2030 brzmi:

Cel 2.
Wyeliminować głód, osiągnąć bezpieczeństwo żywnościowe i lepsze odżywianie oraz promować zrównoważone rolnictwo

W ramach realizacji celów Agendy 2030 na świecie minimum 30 startup'ów próbuje opracować technologię produkcji "sztucznego" mięsa (inaczej "czyste" mięso, mięso "z próbówki", mięso in Vitro). W Polsce w laboratorium biologicznym w Centrum Nauki Kopernik zespół naukowców pod kierownictwem Stanisława Łoboziaka w 2020 roku wyprodukował próbkę mięsa "z próbówki".



Przykładowi producenci "czystego mięsa"

Memphis Meats to światowy lider w produkcji tzw. "czystego" mięsa.  Firma została założona w 2016 roku przez Uma Valeti (CEO), Nicholasa Genovese (CSO) i Willa Clem'a. W sierpniu 2017 roku w firmę Memphis Meats 17 milionów dolarów zainwestowali: Bill Gates, Richard Branson, Suzy i Jack Welch, Cargill, Kimbal Musk i Atomico.



Memphis Meats posiada kilka patentów na produkcję syntetycznych zamienników wołowiny, wieprzowiny, kurczaka i ryb. W W laboratorium komórki macierzyste pobrane z mięśni żywego zwierzęcia są karmione  surowicą bogatą w składniki odżywcze, dzięki czemu namnażają się i przekształcają w komórki mięśniowe. 

Memphis Meats planuje w 2021 r. wprowadzić na rynek kurczaka i inne produkty mięsne wyhodowane w laboratorium. Na razie to produkcja tego mięsa jest zbyt droga.

Avant Meats to lider światowy w produkcji "sztucznych" filetów rybnych.



Singapur produkuje tylko 10% żywności potrzebnej do wyżywienia 5,7 mln osób. Rząd postanowił do roku 2030 zwiększyć produkcję rodzimej żywności do 30%, dlatego szczególnie jest zainteresowanymi "czystym" mięsem.


image

Kurczak wyhodowany przez Eat Just

Singapur jest pierwszym krajem na świecie, w którym legalnie można sprzedawać mięso "laboratoryjne".  Amerykańska firma EAT JUST otrzymała zezwolenie na sprzedaż kurczaka z hodowli komórkowej.

Singapurska firma Shiok Meats sprzedaje krewetki wyhodowane w laboratorium.



Oferta proponowanej "sztucznej" żywności jest już znacznie bogatsza. Wiele jej produktów pokazane zostało w filmie "Żywność 2030". Pamiętajmy, że ograniczenia w hodowli zwierząt zmniejszy ilość nabiału na rynku, który będzie coraz częściej zastępowany jajkami czy mlekiem z "laboratorium".


Czy mięso "z próbówki" zmieni nasze nawyki żywieniowe?

Produkcja mięsa "z probówki" ma zarówno wielu przeciwników, jak i zwolenników. Zachęcam do posłuchania opinii dr. Joanny Zarzyńskiej i prof. dr. hab. Romualda Zabielskiego, pracowników Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie.




Niezależnie od naszej opinii technologie związane z produkcją mięsa "z probówki" będą rozwijane, to tzw. mięso będzie coraz częściej dostępne w wielu państwach europejskich za kilka lat.  Takie plany przedstawia ONZ i  Światowe Forum Ekonomiczne. Organizacje te dążą do produkcji żywności przez wielkie światowe korporacje, równocześnie eliminując "drobnych" rolników. 


"Czyste mięso" w Polsce

Zastanawiam się:

  • Dlaczego mięso "z próbówki" ma tę samą nazwę, co mięso pochodzenia zwierzęcego? 
  • Czy mięso "z próbówki" będzie reklamowane w naszych mediach? Czy powtarzane będą w mediach jedynie slogany NWO, czy publikowane będą rzetelne raporty odnośnie wartości odżywczej "sztucznych" pokarmów i kosztów ich produkcji, jak np: zużycie wody i energii, zanieczyszczenie środowiska naturalnego.
  • Jak wiele naszych rodaków, w tym rolników straci pracę w związku ze sprzedażą "czystego" mięsa produkowanego przez światowe korporacje? 
  • Wprowadzenie na rynek np. wołowiny "z próbówki" ograniczy produkcję nabiału. Jaki to będzie miało wpływ na zdrowie Polaków?

Wczoraj w Lidl'u w lodówkach widziałam "roślinne" mięso. Czyżbyśmy byli "uczeni", że mięso to nie tylko produkt pochodzenia zwierzęcego?


Więcej dowiesz się:

Anka K
O mnie Anka K

Interesuję się współczesną historią, psychologią społeczną i turystyką.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (34)

Inne tematy w dziale Rozmaitości