Już niedługo Wielkanoc, więc trzeba rozpocząć cykl- przepisy na Wielkanoc. Na pewno żaden wielkanocny stół nie obejdzie się bez ciast (mazurków, bab itp..) stąd dzisiaj:
Mazurek orzechowy z miodem
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 440 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki
- szklanka mąki krupczatki
- 1/2 kostki masła (10 dag)
- żółtko
- 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 30 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 5 białek
- laska wanilii
- tłuszcz do formy
Etapy przygotowania
■ Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko i 1/2 szklanki cukru pudru, zagnieść. Owinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki.
■ Orzechy bardzo drobno posiekać. Miąższ wanilii wydrążyć. Białka ubić z resztą cukru na parze, cały czas ubijając, ostudzić. Miód podgrzać, wymieszać z orzechami i wanilią, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
■ Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wylepić natłuszczoną formę, formując brzeg. Piec około 10 minut w temp. 180°C. Wyłożyć masę orzechową, wyrównać, piec jeszcze 15 minut. Udekorować bakaliami i owocami.
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości