Łasuch Łasuch
829
BLOG

Mazurek orzechowy z miodem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 7

Już niedługo Wielkanoc, więc trzeba rozpocząć cykl- przepisy na Wielkanoc. Na pewno żaden wielkanocny stół nie obejdzie się bez ciast (mazurków, bab itp..) stąd dzisiaj:

Mazurek orzechowy z miodem

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 440 kcal

Ilość porcji: 10

Składniki

  • szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła (10 dag)
  • żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 5 białek
  • laska wanilii
  • tłuszcz do formy

Etapy przygotowania

■ Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko i 1/2 szklanki cukru pudru, zagnieść. Owinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki.

■ Orzechy bardzo drobno posiekać. Miąższ wanilii wydrążyć. Białka ubić z resztą cukru na parze, cały czas ubijając, ostudzić. Miód podgrzać, wymieszać z orzechami i wanilią, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

■ Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wylepić natłuszczoną formę, formując brzeg. Piec około 10 minut w temp. 180°C. Wyłożyć masę orzechową, wyrównać, piec jeszcze 15 minut. Udekorować bakaliami i owocami.

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości