Dobra przekąska na piątkowy dzień, a nawet na piatkowe przyjęcie:)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas inny: 25 minut
Kaloryczność: 170 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 40 dag surowego łososia
- 5 dag czarnych oliwek
- gałązki koperku
- czerwona cebula
- SOS:
- 5 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta cukru
- sól, grubo mielony pieprz
Etapy przygotowania
Filet owinąć folią i włożyć na 25 min do zamrażalnika, aby mięso dobrze stężało, ale nie zamarzło. Cebulę obrać, posiekać. Oliwki pokroić w plasterki.
Rybę odwinąć z folii. Pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na szerokim ostrzu noża przenieść plasterki na talerz.
Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby powstała gładka, dość gęsta emulsja.
Na plastrach łososia rozłożyć krążki oliwek, rozsypać koperek i posiekaną cebulę. Polać sosem.
pyszne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura