Pozwalam sobie zacytować list p. Jarosława Uścińskiego, prezesa zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, który jak mi się wydaje przedstawia typowy i zasadniczy problem przed którym stanęli prywatni producenci w Polsce.
Wydaje się, że nasz rząd nie rozumie sytuacji i proponuje jakieś odroczenia ZUS, a tymczasem całe branże zagrożone są bankructwem. Oto treść listu :
"WITAM, Prosimy Państwa o zapoznanie się z naszymi problemami( branży gastronomicznej) i wziąć pod uwagę pomoc celową A nie medialną. Wsparcie dla mikro firm i ZUS to pierwszy dobry krok. Czy to że utrzymuję jak wielu 20 osób musi być dla mnie karą? Będziemy zmuszeni zwalniać pracowników i będą na utrzymaniu państwa? . Poniżej kolejny apel który został wysłany do kilku państwa instytucji oraz mediów .
Służę swoją osobą i wsparciem merytorycznym.
Tylko wczoraj w mini panelu internetowym miałem ponad 700 kucharzy obserwujących i zdających pytania tylko w jednej grupie. Oddolnie wspieramy ich pomocą prawną ale na nic więcej pozwolić sobie nie możemy.
Proszę serdecznie o przeczytanie i wzięcie tego pod uwagę:
Proszę wziąć do serca że jeśli zus , podatki i poziom wsparcia w wynagrodzeniach pozostaną na proponowanym poziomie przynajmniej 40 % małych i średnich firm już się nie podniesie. Nastąpią gigantyczne zwolnienia pracowników. W samej tylko gastronomii to setki tysięcy pracowników. Nie należy tego bagatelizować. Zus odroczony dla firmy? Jak sobie Państwo wyobrażacie że w czerwcu zapłacę 3 x 25000 tyś PLN plus bieżący z obrotem zero złotych?. Tym gabinecie większość firm. Zus wejdzie na konta o po nas. Tak prowadzę restaurację i catering i mam 20 pracowników czyli rodzin na utrzymaniu.
I znam setki takich firm. Uczciwie płacących podatki i ZUS. Możemy się spóźnić ale nie łgamy. W tej opcji jaką proponuje rząd szansę przetrwania dostają oszuści w pierwszej linii.
Sprawy czynszów- wiele firm nie ma dobrego odzewu od wynajmujących. Brak tu rozwiązań A mamy ceny wynajmu w Polsce większe niż w Moskwie czy Berlinie. Cześć samorządów pomaga najemcom ale wiele nawet w Warszawie po mimo że nie ma prawa podnajmować czyni to i tworzy patologiczne stawki. Samo centrum miasta. Mamy wiele punktów i raczej na dłuższy list. Reprezentuję branżę gastronomiczną i chcę uczciwego wsparcia dla uczciwych firm i ich pracowników.
Proszę zobaczyć co oferują niemal wszystkie kraje dotknięte tą epidemią. Wszystkie oferują pomoc, a nie ruinę co ma miejsca w pakiecie bieżącym.
Służę pomocą i pozostaję w dyspozycji.
Z wyrazami szacunku
Jarosław Uściński
Prezes zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni"
źródło :
https://www.facebook.com/KONFEDERACJA2019
Inne tematy w dziale Gospodarka