Utrzymuje się presja na wzrost cen kawy i cukru, które na świecie bardzo podrożały już we wrześniu.
Przez 90 dni cukier na świecie podrożał o 19%/ Cukier drożeje bardzo szybko od 6 września. Maksimum z okresu 3 miesięcy to 23,70 centów amerykańskich za funt z 23 września, w kolejnych tygodniach zmiana cen uległa wypłaszczeniu. Minimum to 17,52 USc/funt z sierpnia. Natomiast minimum z pięciu lat to 9 centów.
Przez dwa lata inwestorzy spodziewali się nadpodaży, natomiast wszystko zmienia się ze względu na susze i pożary w Brazylii – mówi w rozmowie z MarketNews24 Michał Stajniak. - Prognozy pokazują, że w przyszłym roku może zabraknąć na świecie 5 mln ton cukru.
Ten sezon zamyka się zbilansowanym rynkiem, ale inwestorzy zareagowali na przyszłoroczne prognozy. Ceny cukru wcześniej znajdowały się w konsolidacji. Tym bardziej wzrostowy trend cen może potrwać przez kolejne miesiące.
Ceny cukru mogą zachowywać się podobnie do tego co wcześniej stało się z cenami kawy – komentuje ekspert XTB.
Dla kawy minimum na kontraktach z okresu 3 miesięcy to 221,13 USc/funt, gdy maksimum to 274,77 USc/funt. Maksimum dla tego okresu osiągnięte zostało 26 września. Korekta w połowie października była niewielka (ok. 15 centów). Natomiast w ciągu roku kawa podrożała o 65% (przez 5 lat była to zmiana o 174%).
Tegoroczne zmiany cen kawy także są skutkiem zmian pogodowych w Brazylii.
W przypadku kawy także może pojawić się rosnąca presja na wzrost jej ceny – ocenia M.Stajniak z XTB.
W MarketNews24 codziennie emitujemy depesze z najważniejszymi informacjami z rynku, które można obejrzeć, przeczytać i usłyszeć. Pracuje dla nas zespół doświadczonych reporterów i dziennikarzy.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Gospodarka