Alianci zajmują Cherbourg.
Polska Podziemna
- Po co Niemcy kopią te głębokie doły w różnych punktach Warszawy?
- Nie wiesz?
- Szukają Polski Podziemnej.
Masa do smarowania na chleb
15 dkg fasoli, 25 dkg cebuli, 15 dkg słoniny, sól do smaku, pieprz lub majeranek.
Fasolę ugotować na miękko [namoczyć ją przedtem na noc w zimnej wodzie a prędzej się ugotuje]. Cebulę i słoninę pokrajane przesmażyć razem do lekkiego zarumienienia. Przepuścić wraz z fasolą przez maszynkę i utrzeć dobrze na misce, aby masa była zupełnie gładka. Zaostrzyć smak odrobiną pieprzu lub kawianą łyżeczką drobno utartego majeranku.
Elżbieta Kiewnarska, "100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej", Warszawa 1941.
Źródło: Almanach Powstańczy
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Kultura