300 g kiszonej kapusty, 2 szklanki kwasu z kiszonej kapusty, 4-5 suszonych grzybków, burak, marchewka, mały por, 1/4 selera, cebula, 500 g sprawionej ryby, sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, szczypta cukru, łyżka posiekanej natki.
Grzyby namoczyć w szklance ciepłej przegotowanej wody. Przelać do garnka, gotować 10 min, odcedzić. Wywar zachować, a grzyby pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Wywar z grzybów, szklankę kwasu z kiszonej kapusty i szklankę wody wlać do do rondla, dodać przyprawy. Włożyć oczyszczone warzywa, przygotowane grzyby i kapustę. Gotować na małym ogniu 30 - 40 min. Rybę umyć , pokroić w grube paski, dodać do zupy, wlać pozostały kwas, gotować jeszcze kilkanaście minut. Przed podaniem posypać natką.
Do takiej zupy można dodać każdy gatunek ryby. Trzeba tylko usunąć ewentualne ości.
Źródło: Kalendarz Polski
Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większość ludzi niczego nie uczy - Winston Churchill
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości