2 puszki białej drobnej fasoli, puszka pomidorów bez skórki, 100 g wędzonki lub kiełbasy, cebula, 1 - 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.
Cebulę drobno pokroić, wędlinę - w kosteczkę lub plasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać wędlinę, smażyć chwilę razem, doprawić majerankiem. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem, przykryć i gotować na małym ogniu mniej więcej 15 minut. Dołożyć fasolę, dusić 5 min, po czym doprawić - jeśli trzeba solą i pieprzem
Oprócz majeranku można dodać inne zioła, np. tymianek, lubczyk.
Jeśli ktoś woli intensywniejszy smak, może dodać jeszcze koncentrat pomidorowy.
Źródło: Kalendarz Polski
Gdzie rolnik leniwy, tam leniwa i ziemia - przysłowie duńskie.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości