BICO BICO
631
BLOG

Fasolka po bretońsku na szybko

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 7

2 puszki białej drobnej fasoli, puszka pomidorów bez skórki, 100 g wędzonki lub kiełbasy, cebula, 1 - 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.

Cebulę drobno pokroić, wędlinę  - w kosteczkę lub plasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać wędlinę, smażyć chwilę razem, doprawić majerankiem. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem, przykryć i gotować na małym ogniu mniej więcej 15 minut. Dołożyć fasolę, dusić 5 min, po czym doprawić  - jeśli trzeba solą i pieprzem

Oprócz majeranku można dodać inne zioła, np. tymianek, lubczyk.

Jeśli ktoś woli intensywniejszy smak, może dodać jeszcze koncentrat pomidorowy.

Źródło: Kalendarz Polski

Gdzie rolnik leniwy, tam leniwa i ziemia - przysłowie duńskie.


BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości