250 g miodu, 250 g masła, 4 szklanki mąki, 4 jajka, szklanka mleka, szklanka cukru, czubata łyżka kawy Inki, dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawa do pierników, bakalie [rodzynki, siekane orzechy, migdały, skórka pomarańczowa itp.].
Roztopione w garnku masło połączyć z miodem, mlekiem, cukrem, kawą oraz przyprawą do pierników - wszystko zagotować, odstawić na kilka minut, po czym wsypać sodę oczyszczoną, porządnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę wraz z jajkami. Przed włożeniem ciasta do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia dosypać bakalie. Piernik wstawić do ciepłego piekarnika. Gdy ciasto wyrośnie, podnieść temperaturę do 200C. Podczas pieczenia - od czasu do czasu - sprawdzać patyczkiem, czy piernik jest już gotowy [po nakłuciu patyczek nie powinien być oblepiony ciastem].
Gotowy ostudzony piernik można przełożyć powidłami, śliwkowymi lub marmoladą.
Źródło: Kalendarz Polski
Ludzie nie lubią słuchać tego, co powinni wiedzieć - Fernando Sobral
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości