Gałka muszkatołowa
Odznacza się intensywnym, słodkawym, ale i odrobinę gorzkim smakiem oraz specyficznym, korzennym odświerzającym aromatem. Możemy ją kupić zmieloną, ale poleca się rozdrabniać ją dopiero przed dodaniem do potrawy. Gałką doprawiamy zarówno słodkie, jak i pikantne potrawy. Wzbogaca smak deserów czekoladowych [kremy, budynie, musy, lody], pieczonych owoców. Uważana jest za przyprawę dobrze harmonizującą z szarlotkami, słodkimi plackami i drożdżówkami owocowymi, ale najważniejsza jej rola to uszlachetnianie bożonarodzeniowych pierników. Wchodzi w skład wielu mieszanek, przeznaczonych do tych staropolskich wypieków. Niewielkie jej ilości można dodać do napojów mlecznych, śmietany, którą polewamy kluski czy ryż na słodko, do wina grzanego, ponczu i kakao. Gałka wybornie przyprawia smak piure ziemniaczanego, pasztetów i sosu beszamelowego. Dodaje się ją do szparagów, brukselki, duszonego szpinaku.
Źródło: Kalendarz Polski
Obojętność jest najłagodniejszą formą nietolerancji - Karl Jaspers
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości