Ok. 2 szklanek mięsa gotowanego lub pieczonego [najlepiej drobiowego] pokrojonego w małe kawałki, duży seler, dwa ogórki kwaszone, czerwona cebula, 3 łyżki oliwy, ok. 1 i 1/2 łyżki z soku z cytryny, łyżeczka musztardy francuskiej, sól, pieprz mielony, cukier, 3 łyżki posiekanej zieleniny.
Seler dokładnie umyć, włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 20 min, by pozostał lekko twardawy. Ostudzić, obrać i pokroić w paseczki. Ogórki obrać i tak samo rozdrobnić. Cebulę obrać, posiekać, wygnieść z odrobiną cukru. Wymieszać mięso z warzywami. Musztardę rozetrzeć ze szczyptą soli i pieprzu, dodać sok z cytryny i ucierając, wlać oliwę. Gotowym sosem polać sałatkę. Podawać po 30 min posypując koperkiem, natką lub innymi ulubionymi ziołami.
ѴTaką sałatkę najlepiej przygotować, gdy zostaną resztki mięsa z innej potrawy.
Źródło: Kalendarz Polski
Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie - Peter Drucker
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości