500 g nerek cielęcych, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cebula, marchew, 2 pietruszki, kawałek selera, szklanka rosołu [może być z kostki], 2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego, sól, mąka, 3 łyżki tłuszczu.
Nerki wypłukać, wyjąć żyłki. Nadkrajać każdą i wymyć dokładnie. Zalać zimną wodą i odstawić na minimum 2 godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Odcedzić, osuszyć, pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Oprószyć mąką i zrumienić na połowie tłuszczu. Zalać rosołem, dodać drobno posiekane warzywa i przyprawy. Udusić pod przykryciem. Sos zagęścić rumianą zasmażką z reszty tłuszczu i łyżki mąki, wlać wino, doprawić do smaku solą i pieprzem.
√ Nie można solić cynaderek w trakcie duszenia, bo będą twarde.
√ Można też moczyć nerki w mleku, również zmieniając dwukrotnie na świeże.
Źródło: Kalendarz Polski
Mąż panem u siebie, kiedy żony nie ma w domu - Ingmar Bergman
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości