BICO BICO
78
BLOG

Orzechowe kulki

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

30 dag mielonej wołowiny i mięsa z indyka, kromka chleba tostowego, 2 łyżki posiekanej natki, jajko, żółtko, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub fistaszków, kardamon, sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia. Sos: 3 ząbki czosnku, 20 g oliwek czarnych bez pestek, cytryna, 3 łyżki oliwy, szczypta kardamonu, sól.

Dekoracja: liście mięty lub melisy.

Mięso wymieszać z namoczonym i odciśniętym tostem, natką, orzechami, jajkiem i żółtkiem. Dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i utartym kardamonem. Uformować małe kulki i kłaść na rozgrzany w głębokiej patelni tłuszcz. Smażyć do zarumienia, odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Następnie ułożyć na półmisku i udekorować listkami mięty lub melisy. Przygotować sos: czosnek zmiażdżyć z solą, dodać pokrojone oliwki, kardamon i zmiksować z oliwą. Doprawić sokiem z cytryny i podawać do kulek. Ułożyć na półmisku, wysłanym liśćmi melisy lub mięty.

Źródło: Kalendarz Polski

Wprawdzie nadzieja to zwodnicza bogini, ale jednak pożyteczna - Owidiusz.

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości