Kardamon
Najdroższa - po szafranie i wanilii - przyprawa na świecie. Jej zapach, określany jako cytrynowo - eukaliptusowy, oraz charakterystyczny lekko ostry smak wyczuwa się w curry, którego podstawę stanowi. Kupować należy kardamon w strączkach i dopiero po wyjęciu nasionek zemleć je, a jeszcze lepiej utłuc w moździerzu, aby wyzwolić ich smak i aromat. Zmielony na proszek szybko wietrzeje. Trzeba więc szukać zielonych strączków kardamonu w sklepach z egzotyczną żywnością. Hindusi aromatyzują nim herbatę, kawę i inne napoje oraz słodkie wypieki i wszystkie przyprawy, które doprawia się imbirem. Nadaje świeży, miły smak ziemniakom, marchwi, jabłkom [na słodko i ostro], sokom i innym deserom owocowym. Można barwić nim ryż na złoty kolor. Dodaje się go do pasztetów, potraw z wołowiny duszonej i pieczonej, baraniny, ale także do drobiu. Ma zastosowanie w przyprawianiu ciasteczek [w Anglii znane są specjalne herbatniczki kardamonowe.
Źródło: Kalendarz Polski
Pies, który szczeka cały czas, nie zwraca na siebie uwagi - przysłowie argentyńskie.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości