6 średnich ziemniaków, 2 duże pęczki bazylii i tymianku, po ok. 1/4 szklanki rosołu i białego wytrawnego wina, 2 cebule, szczypiorek, sól, pieprz.
Do wrzącego rosołu dodać oliwę , drobno posiekaną cebulę, doprawić pieprzem, winem i ewentualnie solą. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do przygotowanego i wystudzonego sosu, odstawić na godzinę. Bazylię i tymianek umyć, odsączyć, drobno pokroić i dodać do ziemniaków. Wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
We Francji podaje się taką sałatkę z sadzonymi jajkami lub jako dodatek do smażonej ryby.
Rosół może być z kostki, lepiej jednak, żeby był domowy. Można taką sałatkę zrobić, gdy zostanie nam rosół z obiadu.
Źródło: Kalendarz Polski.
Ten kto ma spokojne i pogodne usposobienie, łatwiej przyjmuje starość - Platon.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości