Po 1/2 szklanki ziaren fasoli i cieciorki, 4 łyżki grubego pęczaku, szklanka mleka, 1/2 łyżki masła, 2 marchwie, 1/2 selera, 2 cebule, 4 pomidory, 3 ziemniaki, łyżeczka smalcu, sól, pieprz, liście laurowe, 2 ząbki czosnku.
Fasolę i cieciorkę umyć, zalać letnią przegotowaną wodą (każdy garnek osobno) na kilka godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować na wolnym ogniu do miękkości. Kaszę wypłukać, zalać zimną wodą pół na pół z mlekiem i gotować z dodatkiem masła i liści laurowych, aż zupełnie się rozklei. Dodać wówczas gorącej wody, włożyć pokrojoną w kawałki Mar Hel i seler oraz posiekane cebulę. Pogotować ok. 10 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania włożyć obrane ze skórki (po sparzeniu), pokrojone w kawałki pomidory i połączyć z miękkimi ziarnami strączkowymi. Zupę doprawić pokruszonymi tymiankiem i zmiażdżony czosnkiem.
Źródło: Kalendarz Polski.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości