Seler, 3 ziemniaki, 500 g kapusty włoskiej, łyżka masła, kostka rosołowa, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietanki 18%, sok z cytryny, pieprz biały mielony, sól.
Seler i ziemniaki oczyścić, obrać, umyć, pokroić w kawałki, zalać wodą, osolić i ugotować. Kapustę oczyścić, poszatkować, poddusić z masłem, dodać do warzyw i ugotować do miękkości. Wszystkie składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito, włożyć kostkę rosołową, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietanką i wlać do wrzącej zupy, stale mieszając. Nie dopuścić do zagotowania.
Podawać z paluszkami z francuskiego ciasta lub grissini, lub grzankami.
Kostkę rosołową lepiej zastąpić bulionem warzywnym.
Źródło: Kalendarz Polski
Umiejętności służą życiu, mądrość nimi włada - sentencja łacińska
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości