4 duże kwaśne soczyste jabłka, 2 szklanki soku jabłkowego, 180 g cukru kryształu, kilka łyżek wódki o smaku jabłkowym, 2 kieliszki białego wina, 3 kiwi, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny.
Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Sok jabłkowy wlać do rondla, wsypać cukier kryształ. Gotować, aż cukier się rozpuści, włożyć jabłka i dusić na małym ogniu ok. 5 min. Zmiksować, przestudzić, wlać wódkę, wymieszać. Przełożyć do np. plastikowego pudełka po lodach i wstawić na 3 godziny do zamrażalnika. Mniej więcej co 30 min energicznie wymieszać. Przyrządzić mus. Kiwi obrać, zmiksować, dodać wino i cukier puder, doprawić sokiem z cytryny. Rozłożyć do 4 pucharków. Sorbet wyjąć z zamrażalnika, włożyć do pucharków, napełnionych do połowy musem.
√ Wg oryginalnego przepisu, pochodzącego z kuchni francuskiej, do sorbetu dodaje się calvados, czyli winiak z jabłek pochodzący z Normandii.
Źródło: Kalendarz Polski
Wiecznie młodzi pozostają tylko ci, którzy umierają młodo - José Carlos Somoza.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości