Goździki cd.
Szynkę wielkanocną przed pieczeniem szpikujemy na całej powierzchni sparzonymi goździkami. Wówczas nie tylko dekoracyjnie wygląda, ale zyskuje na smaku. Dodajemy też tę przyprawę do gorących napojów alkoholizowanych, przede wszystkim do słynnego staropolskiego krupniku na miodzie.
Jarzębina do mięsa
1kg dojrzałych owoców jarzębiny, 500 g jabłek, 500 g gruszek, 300 g cukru, kilka goździków.
Oczyszczone z szypułek i przebrane jagody jarzębiny umyć, zalać wrzątkiem i po 5 min odcedzić. Zalać wodą [pół szklanki], dodać goździki i gotować. Gdy się rozgotują, wsypać cukier i dalej smażyć na wolniutkim ogniu. Dodać obrane i pokrajane na ćwiartki jabłka i gruszki. Gdy owoce nabiorą przejrzystości, a syrop jest gęstawy, przełożyć całość do wyparzonych słoików twistów, zamknąć hermetycznie i przechowywać w chłodnym miejscu.
Źródło: Kalendarz Polski
Starość nie jest niczym innym, jak tylko powtórzeniem wieku dziecięcego - Antyfanes.
Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości